Najpogostejša imena

Marko zrinil Ivana s stopničk

G.G./STA
22. 9. 2019, 10.14
Posodobljeno: 22. 9. 2019, 10.29
Deli članek:

Katera so najpogostejša imena prebivalcev Slovenije? V zadnjem letu se zgodila sprememba med moškimi imeni.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Najpogostejši slovenski priimki so po podatkih SURS Novak, Horvat, Kovačič, Krajnc in Zupančič.

Prebivalci Slovenije smo poimenovani s skoraj 57.000 različnimi imeni, najpogostejši med njimi ostajata Franc in Marija. Največja sprememba na vrhu lestvice: moško ime Marko je s petega napredovalo na tretje mesto in potisnilo ime Ivan na četrto, Anton pa na peto mesto

Na vrhu seznama ženskih imen vztrajajo Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca. Število prebivalk s sicer še vedno najpogostejšim imenom Marija se je v zadnjem letu zmanjšalo za 1776.

Med stotimi najpogostejšimi moškimi imeni se je v zadnjem letu na novo pojavilo ime Gal in se uvrstilo na 98. mesto. S seznama pa je izpadlo ime Danilo. Med ženskimi imeni pa se je na novo pojavilo ime Ajda in se uvrstilo na 94. mesto. Hkrati je z lestvice izginilo ime Pavla, so zapisali na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

Imena prebivalcev Slovenije so različno dolga, največ imen po raziskavi urada pa je sestavljenih iz petih črk. Žensk s petčrkovnim imenom je bilo občutno manj kot moških. Druga največja skupina so bili prebivalci s šestčrkovnimi imeni. Na opisano razvrstitev imen glede na število črk so v največji meri vplivala tri najpogostejša ženska imena s po šestimi črkami in šest moških imen s po petimi črkami.