Zanimivosti

Najdražje kave na svetu

Z.F.
22. 9. 2019, 07.55
Deli članek:

Za mnoge nujen jutranji napitek, ki prebudi že z vonjem. Turški pregovor pravi, da mora biti pravilno pripravljena kava črna kot pekel, močna kot smrt in sladka kot ljubezen. Okusi so seveda različni. Če radi eksperimentirate, morda zgolj ideja, kaj je »baje« vredno, a tudi drago poskusiti.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Black Ivory

Nekaterim je okus kave zgolj nekaj, kar pač sodi zraven k jutranjemu poživilu, ki jih predrami iz postelje. Spet drugi za okus zastavljajo celo bogastvo. Kaj pravite na kavo, pripravljeno iz zrn, ki jih pobirajo iz slonjih ali kakcev malajskega musanga? Bi poskusili in plačali zastavljeno ceno?

5. Kava Sveta Helena 70 evrov/kilogram
Prvi veliki ljubitelj omenjene kave, ki jo gojijo na otoku svete Helene, po katerem je dobila tudi ime, je bil Napoleon Bonaparte. Otok najdemo sredi Atlantskega oceana, približno 1200 kilometrov od zahodnih obal Afrike.  Oddaljenost in transport tem zrnom dvigujeta ceno, saj so stroški transporta precej visoki. A ljubitelji izbrane kave so pripravljeni za izbrani napitek, ki očara s karamelnim okusom in vonjem po citrusih, plačati tudi več.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Kupi Luwak

4. Kopi Luwak 290 evrov/kilogram
Ta kava gre kar dvakrat skozi želodec. Najprej kavna zrna prežvečijo podlasicam podobne živali, imenovane malajski musang. Zrna nato med prebavljanjem fermentirajo, in ko jih živali izločijo, pridelovalci izbrane kave iz iztrebkov poberejo zrna. Zrna nato primerno obdelajo, pražijo in meljejo. Edinstven okus izbrani kavi dajejo želodčni encimi malajskega musanga, ki zrna oplemenitijo med prebavljanjem.

3. Hacienda La Esmeralda 635 evrov/kilogram
Ta kava je v zadnjih letih osvojila številna prva mesta na svetovnih tekmovanjih za najboljšo kavo. Gojijo jo ob pobočjih gore Baru v Panami, v senci dreves guava. Ta redka kavna poslastica kavoljubom ponuja enkratno življenjsko izkušnjo, ki premami s svojim bogatim okusom. Na nedavni dražbi je kava dosegla ceno 350,25 dolarja (317,66 evra) za 450 gramov.  

2. Kava Finca El Injerto 906 evrov/kilogram
Kava Finca El Injerto dosega svojo prestižno ceno zaradi izjemno redkih in majhnih, a zato toliko bolj cenjenih zrnc. Kvaliteto zrn izboljša izpiranje v posebnem kanalu, pa tudi njihovo drobljenje. Za 450 gramov zrnc boste na trgu odšteli okoli 500 dolarjev oziroma 453,47 evra.

1. Black Ivory več kot 1000 evrov/kilogram
To kavo izdelujejo iz zrn kave Arabica, ki jo pripravlja družba Black Ivory Coffee Company na Tajskem. To vrsto kave podobno kot kavo Kopi Luwak pridobivajo iz zrn, ki jih v tem primeru pojedo sloni. Njihova želodčna kislina razgrajuje beljakovinsko ovojnico zrn in daje kavi edinstven, robusten okus. Zaradi specifičnosti in redkosti kavnih zrn se cene na trgu dvigajo v nebo. Za skodelico prefinjenega napitka boste odšteli približno 50 dolarjev oziroma 45,23 evra.