POVSEM NAVADNO

Pravilno zlagate posodo v svoj pomivalni stroj?

Z.F.
22. 9. 2019, 11.58
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 09.56
Deli članek:

Danes si vsakdan v kuhinji brez pomivalnega stroja že skoraj težko predstavljamo. Pomivalni stroji so postali varčni, tihi in izjemno hitri, kar nam omogoča, da je posoda precej hitro in kakovostno oprana. A da bo res tako, obstaja nekaj pravil.

Dreamstime
Preprečite, da se posoda med seboj dotika, saj je to pogosto glavni krivec za ostanke madežev in umazanije.

Ste tudi vi prevečkrat razočarani, ker pomita posoda iz pomivalnega stroja ne dosega želenih rezultatov? Vzrokov, zakaj je tako, je lahko več, a pri vsem skupaj je treba upoštevati nekaj pravil. Začnimo z osnovnimi, ki bodo poskrbela za 80 odstotkov uspeha. Krožnike in posodo najprej očistite večjih fizičnih delcev, nato pa oboje operite in šele nato postavite v pomivalni stroj. Plastične posodice zmeraj obrnite tako, da jih vodni curek ne bo mogel obrniti, pomembno je tudi, da posod ne zlagate drugo na drugo, saj vodni curek ne bo mogel doseči umazanije.

Dolg program za najbolj umazano

V pomivalni stroj spadajo plastične igrače, orodje, stekleni lestenci, plastične krtače za lase, ključi od vrat, pasje ovratnice … 

Posodo, ki je najbolj umazana, zmeraj zložite v spodnji predal in tako, da so najbolj umazani deli postavljeni proti curku vode. Kadar pomivate lonce in ponve, ki so zamaščeni in trdovratneje umazani, uporabite daljši program z višjo temperaturo. Kratki programi so primerni za takojšnje pranje posode, drag porcelan ali kozarce, ki jih potrebujete nemudoma.

Kako s srebrnino?

Če imate srebrn pribor, potem veste, da rad zelo hitro potemni. Da bi se temu izognili, pazite, da se pribor med pranjem med seboj ne dotika. Tako boste preprečili tudi, da bi na priboru ostali ostanki madežev ali hrane. V košare ga zlagajte tako, da ga z ročajem obrnete navzgor. Takoj po prenehanju delovanja pomivalnega stroja pribor do suhega obrišite z bombažno krpo.

Nikoli več umazani krožniki

Če se želite izogniti umazaniji na krožnikih, vam svetujemo, da jih zlagate izmenično. Torej visok in desertni krožnik si sledita izmenično. Tako bo curek vode zmeraj dosegel vse robove in dele. Občutljive krožnike in posode za omako zlagajte na zgornjo polico in tako preprečite, da bi se okrušili zaradi trkanja.

Česa ne smete oprati

V pomivalni stroj nikar ne postavljajte lesenih desk za rezanje, prav tako se izognite pranju lesenega pribora (kuhalnice, valjarji, penovke), saj bodo zaradi visoke temperature, vlage in kemikalij hitro razpadli. Ročno pomijte tudi nože in tako preprečite, da bi otopeli. Prav tako pozlačeno posodo ali kitajski porcelan. Izogibajte se tudi pomivanja kristalnih kozarcev.