Je Nessie jegulja?

VIDEO: Kamera pod gladino jezera Loch Ness ujela velikega "kačona"

J.P.
18. 9. 2019, 19.17
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 19.20
Deli članek:

Nedavne obsežne raziskave najbolj zloglasnega jezera škotskega višavja so pokazale, da je pošast Nessie najverjetneje jegulja. Teorijo potrjuje spodnji posnetek.

Zajem zaslonske slike
Je Nessie jegulja?

Za posnetek je zaslužen ribiški odbor jezera Loch Ness, ki je bitje posnel s svojo podvodno kamero. Ta je v motnih vodah jezera ujela obris slokega bitja – najverjetneje ogromne jegulje.


Kot smo poročali, so znanstveniki iz omenjenega jezera vzeli več sto vzorcev vode in jih analizirali. Odkrili so številne ostanke DNK, ki pripada jeguljam, a nobenega, ki bi odgovarjal DNK plazilcev, je pojasnil vodilni genetik pri raziskavi Neil Gemmell z Univerze Otago na Novi Zelandiji. Med vzorci je bilo tudi nekaj ostankov DNK, ki ga niso mogli točno določiti, a niso našli nikakršnih dokazov o pleziozavrih, ki so podobni bitju Nessie, ki naj bi domnevno živelo v jezeru.

Legende o Nessie v ogromnem 230 metrov globokem jezeru segajo v 6. stoletje, ko naj bi pošast prvič videl sveti Kolumban, ki naj bi zver celo ukrotil. Po podatkih škotske turistične agencije Visit Scotland so pošast iz jezera doslej videli več kot tisočkrat.