Zagotovo je jesen tisti letni čas, ko nam po brezskrbnem poletju in zasluženem dopustu prinese nove obveznosti in tudi nove skrbi. Če živite v hiši, bo treba poskrbeti za ogrevanje, ki, roko na srce, vsako leto odžre precejšen del družinskega proračuna. S čim kurite in ali je vaše ogrevanje var(č)no?

Toplotne črpalke

Najsodobnejši vir ogrevanja so toplotne črpalke, ki nam omogočajo izkoriščanje obnovljivih virov toplote iz okolice. Prednost namestitve toplotnih črpalk je tudi ta, da imajo tisti, ki se odločijo zanje, možnost pridobivanja nepovratnih sredstev. Hkrati pa je njihovo delovanje neodvisno od ostalih energentov na trgu. A ne pozabimo tudi na slabosti, med katerimi je zagotovo večja začetna investicija, določene črpalke pa zahtevajo tudi večjo infrastrukturo. Poleg tega je pomembna tudi izolativnost in velikost objekta. Če bo sistem premajhen, ne bo ustvarjal dovolj toplote, če bo prevelik, pa ne boste izkoristili njegovega potenciala. Zato se je o sistemu in izgradnji najprej smiselno pogovoriti s strokovnjaki.  

IR-paneli

IR-paneli so precej nepoznan, a niti ne tako nov način ogrevanja. Primerni so tako za novogradnje, z majhnimi toplotnimi izgubami, kot tudi za starejše gradnje, pri katerih ne potrebujete ogrevanih vseh prostorov. Gre za ogrevanje, ki je najbolj podobno ogrevanju sonca, zato ga številni priporočajo tudi za zdravstvene namene. Prav tako IR-paneli ne premikajo večjih količin zraka, segrevajo pa stene in tla, kar pomeni, da se v njih ne nabira vlaga in posledično se ne morejo razviti plesni. Slabosti IR-panelov so, da ne segrevajo sanitarne vode, so manj učinkoviti pri objektih z močnimi toplotnimi izgubami in so neekonomična rešitev za velike prostore.

Kurilno olje

Ogrevanje s kurilnim oljem je v Sloveniji še zmeraj najbolj razširjena oblika ogrevanja. Gre za sicer precej brezskrben, a po drugi strani tudi precej drag način ogrevanja. A danes obstajajo že kondenzacijski kotli, ki zagotavljajo večji izkoristek, saj uporabljajo tudi dimne pline, ki nastajajo pri izgorevanju. Ko zamenjate kotel, tako prihranite tudi do 23 odstotkov goriva. Sodobni sistemi in peči pa med drugim omogočajo kombiniranje med kurilnim oljem in lesnimi peleti.

Lesni peleti

Če ste se odločili za peč na pelete, vam ni treba razmišljati o tem, katere vrste lesa bodo peleti, prav tako pa jih najdemo v vsaki trgovini z gradbenim materialom. Tudi za shrambo ne predstavljajo večjih težav, po ocenah pa naj bi v primerjavi s kurilnim oljem zagotavljali kar do 40-odstotni izkoristek.