Silica gel blazinice

Odpadek ali odlična prva pomoč pri vlagi?

Z.F.
13. 9. 2019, 21.30
Deli članek:

Tudi vi ne veste, kaj in kam bi z majhnimi vrečicami, ki so spravljene poleg vaših novih čevljev v škatli? Nikar jih ne mečite stran, saj so še kako uporabne.

Dreamstime
Silica gel blazinice položite v smrdeče in vlažne čevlje ter pustite delovati čez noč. Tako smrad kot vlaga bosta izginila.

Te majhne kroglice so še kako uporabne, sploh v vremenu in letnih časih, ki prihajajo. Silica gel, ki ga najdemo najpogosteje pri novih nahrbtnikih, ki so jih minuli teden prvič nadeli naši šolarji, v škatlah s čevlji in še kje, nase vežejo vlago. Zato jih shranite in uporabljajte takrat, ko se bodo otroci vrnili premočeni, odlične pa so tudi v gospodinjstvu.

V hladilniku

Navadno se v hladilniku nabira veliko vlage, kar pa povzroči, da začne določena hrana hitro gniti ali pa jo napade plesen. Da boste podaljšali njeno obstojnost in svežino, na majhen krožnik položite nekaj zavojčkov silica gela. Ti bodo posrkali odvečno vlago iz hladilnika, obenem pa poskrbeli tudi zoper neprijetne vonjave, ki bodo naenkrat kar izginile.

Shranjevanje kosmičev

Ti zavojčki so izjemno uporabni tudi pri shranjevanju kosmičev in druge suhe hrane (piškotov, riževih ploščic), ki v stiku z vlago izgubijo prvotno obliko, okus in aromo. Zavojček silica gela vrzite v škatlo s kosmiči ali pa ga preprosto položite na polico s suho hrano. Tako boste poskrbeli za svežino in dolgotrajnejšo uporabo.

Sušenje telefona

Se je vaš telefon v naglici namesto v torbici znašel v luži? Dan verjetno ne bi mogel biti hujši, kot je, a nič še ni izgubljenega. Telefon najprej v celoti razstavite, če je to mogoče, nato pa vse dele dobro obrišite s papirnatimi brisačami. Nato vse dele položite na silica gel ali v riž in pustite vsaj čez noč oziroma čim dlje. Vaš telefon bo tako »kopanje« preživel brez resnejših posledic.