Kot so zapisali v Evropski vesoljski agenciji (ESA), se je usposabljanje šestih astronavtov, po enega iz ESA, Roscosmosa ter kanadske in japonske vesoljske agencije ter dveh iz Nase, začelo v sredo, 20. septembra pa se bodo za šest dni spustili v Lepo jamo, kjer bodo raziskovali podzemeljske vodne tokove.

Lepa jama vodi v labirint prehodov, ki jih bodo morali astronavti raziskovati sami, saj bo omejena oziroma zakasnjena tudi komunikacija z zunanjim svetom oziroma ekipo na površju.

Kot je pojasnila snovalka usposabljanja Loredana Bessone, je takšna simulacija najboljši približek »okoljskim, psihološkim in logističnim omejitvam vesoljske misije«, ki ga je mogoče ustvariti na Zemlji. Poleg usposabljanja za delo v vesolju pa bodo vesoljski jamarji opravljali tudi čisto prave raziskave podzemlja.

Po besedah Francija Gabrovška z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU namreč »razvoj jam, podzemeljski vodni tokovi in podzemno življenje še vedno predstavljajo veliko znanstvenih vprašanj«. »Astronavti bi nam jih lahko pomagali razvozlati,« je še dejal.

Sledenje tokovom

Astronavti bodo tako opravili več raziskav, njihova glavna naloga pa bo sledenje »zračnim in vodnim tokovom«, s čimer se bodo učili iskati vodo. Ob tem bodo oprezali za morebitnimi nepoznanimi vrstami, ki so se prilagodile ekstremnim pogojem, pozorni pa bodo tudi na prisotnost mikroplastike, ki pomeni grožnjo za okolje.