Ne bo dobil imena

Istospolni pingvinji par vzgaja brezspolnega mladiča

R.T.
11. 9. 2019, 09.29
Posodobljeno: 11. 9. 2019, 09.32
Deli članek:

Istospolni pingvinji par v Londonskem akvariju vzgaja posvojenega brezspolnega piščeta.

Profimedia
Oslovska pingvina (fotografija je arhviska)

Štirimesečni mladič oslovskega pingvina ni označen kot samec ali samica, niti ni dobil imena, so sporočili iz Londonskega akvarija. Vzgajata ga samici Rocky in Marama, ki sta jajce dobili, da bi mladičevo mater razbremenili pritiska, ki ga predstavlja vzgoja dveh piščet. To je prvi pingvin, ki mu niso pripisali spola, so še sporočili.

Kot v naravi

Strokovnjaki omenjene ustanove novorojenim pingvinom običajno dajo imena, pogojena s spolom. V tem primeru pa so se odločili, da mladič dozori kot brezspolnik, kot je to običajno v naravi. Za lažjo identifikacijo nosi vijolično oznako.

Generalni direktor Londonskega akvarija Graham McGrath je poudaril, da je za pingvine povsem naravno, da "med odraščanjem razvijejo brezspolne identitete".

Samici sta se v zadnjih šestih gnezditvenih sezonah izkazali za tesen par. Dokazali sta tudi, da ste piščetu zmožni nuditi ustrezne pogoje za razvoj.

Pri pingvinih je med samci in samicami le malo razlik. Na videz so skoraj identični, podobno se tudi obnašajo, sploh pri razmnoževanju – tako eni kot drugi se v enaki meri posvečajo naraščaju.

Rocky in Marama nista prva istospolna pingvinja starša. Poznajo jih tudi v Berlinu, Sydneyju in New Yorku.