Ponedeljkova tiskovna konferenca, uvertura v borilno-glasbeni spektakel CFC 5, je pod streho gostišča Pri Čebelici v Brdu pri Lukovici zbrala slovensko smetano takšnih in drugačnih borilnih veščin. Omizju je načeloval organizator Rudolf Pavlin, sicer tudi trener slovenske boksarske šampionke Eme Kozin.

CFC 5
Sašo Švigelj
Združila se bosta dva svetova.

Najboljši med najboljšimi

Na prvo oktobrsko nedeljo se bo v Stožicah odvilo 14 borb – sedem v mešanih borilnih veščinah (MMA), šest jih bo boksarskih in ena po pravilih K1. Kot je izpostavil Pavlin, se bo njegova varovanka – njena borba bo zadnja, 14. – potegovala za tri nove naslove svetovne prvakinje, torej za diamantno titulo WBC, za naslova IBA in IBO, obenem pa bo branila že osvojeni pas WBF.

CFC 5
Sašo Švigelj
Dogodek predstavlja edinstveno zlitje glasbe in borilnih veščin.

Nasproti ji bo stala Švedinja Maria Lindberg, ki jo je Pavlin predstavil kot "zelo dobro nasprotnico" in "nosilko svetovnih titul iz ženskega boksa". "Pričakujemo ostro in močno borbo," je pristavil in mikrofon predal akterjem in akterkam, ki bodo pod stožiškimi žarometi šli na vse ali nič.

Matej Plavec
Sašo Švigelj
Matej Plavec

Matej Plavec (MMA), ki se bo pomeril s Srbom Milanom Nakićem, je poudaril, da se počuti super, "kot da sem star 25". Pripravlja se vsaki dan, je dodal in pristavil, da v Mariboru uživa precejšnjo podporo "svetovnih prvakov in zgoraj in na tleh" ter da komaj čaka, da stopi v ring.

Jakob Nedoh
Sašo Švigelj
Jakob Nedoh

Jakob Nedoh (MMA) je izrazil upanje, da bodo 6. oktobra Stožice polne. Posebnega strahu pred nasprotnikom nima, saj so Ivana Vičića iz Srbije dobro proučili in so zato nanj ustrezno pripravljeni.

Marko Vardjan
Sašo Švigelj
Marko Vardjan

Marka Vardjana (MMA) čaka že poprej mu odbrani Slovak Krisztian Simon, s katerim bi se moral boriti že aprila, a je zadeva padla v vodo. Kot je poudaril, bo borba zanj zlata vredna stopnička višje.

Lemmy Krušič
Sašo Švigelj
Lemmy Krušič

V Linzu živeči a še vedno za Slovenijo boreči se Lemmy Krušič (MMA) bo 6. oktobra stavil na svoje rokoborske sposobnosti v upanju, da borbo z Ukrajincem Oleksijem Polischukom zaključi predčasno. Tri dni pozneje ga namreč čaka borba v Pragi, a je temu navkljub prepričan v zmago.

Marko Drmonjič
Sašo Švigelj
Marko Drmonjič

Marko Drmonjič (MMA) pričakuje, da bosta s Hrvatom Zoranom Đodom prikazala atraktivno borbo. Temu je dodal, da je Đod nasprotnik, ki ga je dodobra motiviral.

Andrej Baković
Sašo Švigelj
Andrej Baković

Slovenski boksarski up Andrej Baković (boks) je le dan pred tiskovno konferenco v Bosni in Hercegovini iz ringa prišel kot zmagovalec. Kot je poudaril, bo borba – nasprotnika še nima – nekaj posebnega že samo zato, ker se bo odvijala v njegovi rodni Ljubljani. Pričakuje, da bo v Stožicah slavil jubilejno 10. zmago.

Monika Kučinič
Sašo Švigelj
Monika Kučinič

Za naslov svetovne prvakinje po različici WCTS se bo potegovala Monika Kučinič (K1), ki je napovedala, da bo šla od 1. runde "na polno". Nasproti ji bo stala Italijanka Irene Roggio.

Tajda Ratajc
Sašo Švigelj
Tajda Ratajc

Za naslov prvakinje se bo borila tudi Tajda Ratajc (MMA), le da po različici CFC. Kot je dejala, bo proti Venezuelki Elizabeth Rodriguez "peljala svoj stil juda" in skušala borbo zaključiti na tleh.

Bojan Kosednar
Sašo Švigelj
Bojan Kosednar

Kot predzadnji med borci in borkami je spregovoril Bojan Kosednar (MMA), bržda najbolj prepoznaven borec mešanih borilnih veščin v Sloveniji. Potem ko je v letih 2007 in 2008 nanizal šest zaporednih zmag in oktobra 2015 utrpel hud poraz, je predlani odprl svojo telovadnico. Borb kljub temu ni opustil. Kot je dejal, je "po štirih katastrofalnih letih v ringu" hvaležen za priložnost. Obljubil je, da je "črni čas" v zasebnem življenju za njim, obenem pa upa, da se bo to odrazilo tudi na poklicnem področju. Napovedal je dobro predstavo in dodal, da je 6. oktober letom – šteje 36 let – navkljub začetek nove poti in večje zgodbe – da se bo lahko boril v največjih organizacijah v Evropi in svetu. Poudaril je, da Slovenija tovrstno domačo organizacijo krvavo potrebuje in da mu je všeč, da je na listi tudi profesionalni boks.

Ema Kozin
Sašo Švigelj
Ema Kozin

"Princeska" Ema Kozin (boks) je CFC 5 označila za zgodovinski dogodek, saj se bodo tri ženske v svojih disciplinah borile za pasove. Čeprav pričakuje težko borbo, bolje še ni bila pripravljena, zato pričakuje zmago (Pavlin je malo prej pripomnil, da mora iti Ema "na hard, na kratko, po koroško").

Glasbeni del spektakla sta zastopala Siddhartin Tomi Meglič in Vojko Šintler iz skupine Seven Days in May, ki so s Kozinovo posneli spot za skladbo Ready to Fight. Kot sta povedala, bodo večer zaključile legende slovenskega rocka, imena katerih bomo razkrili v prihodnjih dneh. Za primerno vzdušje bodo sicer skrbeli tudi John F. Doe in Seven Days in May. Meglič je ob tem povedal, da mu je v čast, da je lahko del tega dogodka, a da ima večjo tremo kot vsi ostali.

Nekaj akterjev

Po zaključku tiskovne konference smo z nekaterimi borci in borkami spregovorili še na štiri oči. Vardjan je razkril, da ima do konca priprav le še sparinge in kondicijske treninge. Osredotoča se predvsem na brazilski jiu-jitsu in tajski boks, torej na borbo na nogah. Čeprav je nasprotnik dober v borbi na tleh, bo skušal čim dlje ostati na nogah, a imajo taktične zamisli tudi za borbo na tleh. Po papirju sodeč bi morala to zanj biti najtežja borba do zdaj, je priznal. "Fant ima osem zmag in en poraz, to je v MMA-ju dobra statistika, zmaguje zelo dominantno, je neugoden nasprotnik. Tudi sam sem si želel nekaj takega, da naredim en korak naprej in da vidimo, kje smo," je dejal. S Simonom bi se sicer moral pomeriti že konec aprila v Celju, a je dogodek, v okviru katerega bi se morala odviti borba, odpadel.

cfc 5
Sašo Švigelj
Slovenija česa takega še ni videla.

Baković je dan pred tiskovno konferenco po točkah zmagal v Bosni in Hercegovini – da se je sploh boril, po njegovem videzu ni mogoče soditi. Za to borbo je dejal, da se z nasprotnikom niso obremenjevali, da je bilo poglavitno le, da se jubilejna 10. odvije v njegovi domači Ljubljani. Dokler ne ve, kdo bo njegov nasprotnik, se pripravlja predvsem fizično. Boksal bo šest rund – Baković je sicer večino svojih dosedanjih borb zaključil predčasno. Da so na istem dogodku prisotne različne borilne veščine, je zanj izključno pozitivna stvar. V ring bo prišel v barvah slovenske prestolnice, opravo je že pokazal na družabnih omrežjih. Računa na čim boljšo udeležbo, saj se bo, kot je dejal, bolje počutil, če bo imel veliko podporo. V Sloveniji je sicer že odboksal tri profesionalne borbe.

Tudi za Ratajčevo, kar se tiče priprav, se teče kot po maslu. Veliko dela na borbi na nogah, ne zanemarja niti kondicijskega vidika. V sparingih se osredotoča predvsem na rokoborbo in jiu-jitsu, "ker mislim, da me čaka res težka borba, ker je moja nasprotnica ista kot jaz. Obe sva parterašici, rokoborki, zato mislim, da bo zmagala tista, ki bo bolje fizično pripravljena". Sparira bolj kot ne le z moškimi. Razkrila je tudi, da je pred kratkim dobila ponudbo za borbo v Dakarju – nasprotnica je pred kratkim tekmovala v UFC Contenderju. Če pride do borbe, je še dejala, zmagovalko čaka lepa prihodnost.

CFC KOMTEKST FIGHT NIGHT
Največji borilno-glasbeni dogodek, na katerem bodo 6. oktobra v Stožicah nastopile tudi slovenske glasbene legende. Vstopnice so na voljo na vseh Eventimovih prodajnih mestih.

Kozinovo, nekdanjo rokometašico, je, da bi postala samozavestnejša, v boks vpeljal oče. Za borbo se pripravlja tudi z Redžom Ljutićem iz Boksarskega kluba Gepard, sparira povečini z moškimi. Za Lindbergovo je dejala, da je izkušena, profesionalka je 16 let, a da bo to skušala to odmisliti. Dodala je, da ima nasprotnica manj za izgubiti kot ona, zaradi česar ji bo morda lažje. V teh pripravah so se bolj osredotočili na stil nasprotnice ter delali več na moči in eksplozivnosti. Kar se tiče taktičnega vidika, ji bo skušala vsiliti svoj stil, ne bodo pa šli na nokavt. V kakšni opravi jo bomo videli v Stožicah, še ne ve.

tomi-meglič
Sašo Švigelj
Ema Kozin in Tomi Meglič

Za konec smo spregovorili še s Tomijem Megličem. Kot je povedal, je njegova vez z borilnimi veščinami njegov dedek, ki je vztrajno spremljal boks. Da to morda ni ravno "rockerska scena", pa ugiba, da bi lahko bil razlog "rockerska duša", a da je ravno to povod, da pridejo skupaj. Če bi šel sam v ring, bi ga med vrvi pospremili spevi ameriške metalske skupine Slipknot; če bi moral izbrati nekaj iz repertoarja svoje skupine, bi to bil T.H.O.R. "To je ta kraj brez porazov," je stresel iz rokava.