Najverjetneje se bomo strinjali, da so najbolj okusne sveže gobe, iz katerih lahko skuhamo omamno dobro gobovo juho s krompirjem, jih ocvremo, pripravimo v rižoti in še na kak okusen način. A kljub vsemu se lahko pripeti, da vseh gob ne bomo mogli pripraviti in pojesti naenkrat. Pripravimo si torej zalogo, vložimo jih v kis ali olje, posušimo na soncu ali zamrznimo. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj koristnih napotkov in trikov, s pomočjo katerih boste v gobjih dobrotah lahko uživali še dolgo.

Vložene v kis

Le kdo ne pozna te okusne priloge, ki jo lahko uporabimo ob mesnih ali sirnih narezkih, pri pripravi pice ali pa jo ponudimo kot samostojno predjed z domačim kruhom? Kadar se odločate za vlaganje v kis, izberite vedno mlade, čvrste in zdrave gobe, ki so nekoliko trše po sestavi. Recimo jurčke, sivke, mlade turke, kostanjevke, kukmake, lisičke, štorovke in druge. Pri vlaganju zmeraj izberite le zdrave gobe, sicer boste še prehitro tvegali nesrečo in neuspeh. Gobe najprej temeljito očistite, narežite na poljubno velike kose, pogojno užitne seveda še prej prekuhajte v kropu. Iz vode, kisa in poljubnih začimb, med katere spadajo česen, šalotka, lovorov list, poprova zrna, rožmarin, timijan, šetraj in gorčična semena, pripravite zavretek, v katerem gobe blanširajte dobrih pet minut. Nato pa jih s tekočino vred predevajte v kozarce in pazite, da so prekrite s tekočino. Zaprite in pokrijte z odejo, da se kozarci počasi ohladijo.

Zamrznjene

Prednost pri zamrzovanju je ta, da lahko zamrznjene gobe uporabimo enako kot sveže. Ohranile bodo obliko pa tudi večino arome, a vedeti moramo, da vse gobe niso primerne za zamrzovanje, denimo cigančki in ježki, ki dobijo neprijeten okus in vonj, ter lisičke, ki izgubijo aromo in postanejo žilaste. Paziti moramo tudi pri uporabi pogojno užitnih gob. Te najprej prekuhamo in šele nato zamrznemo. Brez slabe vesti pa lahko zamrznemo jurčke, šampinjone in golobice.

Gobji prah

Uporabimo ga kot začimbo, ki jo dodamo omakam, juham, rižotam, mesnim jedem pa tudi testeninam. Pripravimo ga iz posušenih gob, ki jih zmeljemo v mlinčku, nato pa shranimo v hermetično zaprtih posodah.

gobji prah
Dreamstime
gobji prah.jpg