Zanimivosti

Naravni antibiotik in najokusnejši dodatek

Z.F.
8. 9. 2019, 13.57
Deli članek:

Številni vrtičkarji ste se prvih strokov česna razveselili že v začetku poletja, zdaj je na vrsti druga bera teh izjemno zdravih strokov, ki so nepogrešljivi tako v kulinariki kot v zdravilstvu in še kje.

Dreamstime
Glavice populite iz zemlje, ko je še tri četrtine stebla še zelenega.

Če smo v poletnih mesecih česen pogosto uporabljali pri pripravi morskih jedi, bo v jesenskem času obogatil okus marsikatere vložene zelenjave. Zaradi svojega močnega okusa hitro oplemeniti še tako pusto jed in ji, odvisno od priprave, doda nekaj ostrine ali sladkobe. Ne pozabimo, da je česen tudi eno najbolj uporabnih zdravil, zato naj se na naših jedilnikih znajde karseda pogosto.

Nenehno okopavanje

V tem času bomo začeli nabirati drugo, pozno sorto česna, nikar pa ne pozabite na vnovično sajenje, saj boste le tako lahko z njim preskrbljeni vse leto. Vrtičkarji kot glavno napotilo pri sajenju česna in uspešnem pridelku poudarjajo nenehno okopavanje. Pomembno je, da do korenin nenehno prodira zrak, a pri tem pazimo, da rastlinic in korenin ne ranimo. Poškodbe namreč upočasnijo rast, skoznje pa prodrejo tudi bolezni.

Počasno skladiščenje

Česen začnemo pobirati postopno, odvisno od tega, kdaj smo ga posadili. Toda strokovnjaki pravijo, da naj ga na gredah nikar ne puščamo predolgo, saj lahko začnejo česnove glavice pokati, stroki se posledično ne držijo več skupaj, skladiščenje pa je nato precej slabše. Zmotno je prepričanje, da se morajo listi posušiti. Česen začnemo puliti, ko je tri četrtine rastline še zelene oziroma ko so stroki na glavici že izrazito izbočeni. Če česna ne bomo potrebovali takoj, ga lahko posušimo. A sušenje naj poteka počasi, v suhi senci, vsaj mesec dni, spleten naj bo v kite.

Dreamstime
Česen sušite počasi v suhem in zračnem prostoru.

Tudi česen lahko vložite kot preostalo zelenjavo. Lahko pa ga zgolj prelijete s kisom, dodate nekaj soli in začimb, dobro premešate in postavite v hladilnik.

Najmočnejši naravni antibiotik

Kot je mnogim že znano, je česen eden najmočnejših naravnih antibiotikov, ki pomaga pri uničevanju številnih bakterij, med drugim deluje protiglivično. Če torej izpustimo njegov kulinarični prispevek in se posvetimo njegovim učinkovinam v zdravilstvu, je česen nepogrešljiv tudi pri težavah s krčnimi žilami. Naravno nam pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, velja za hitro pomoč pri težavah z virusnimi bradavicami, ki jih povzroča človeški papiloma virus (HPV). Nepogrešljiv je tudi v času bolečih sklepov, mišic in ušes.

Dreamstime
Pripravite aromatično česnovo olje.