Se prepoznate?

Kako preprečimo in kako zdravimo poškodbo zapestja?

T.D.
8. 9. 2019, 17.00
Deli članek:

Ste veliko pred računalnikom? Potem se pazite bolečin v zapestju. Veliko se jih je zaradi tega že moralo odločiti za operacijo.

Profimedia
Doma si lahko sami nežno masirate predel z mazili, ki imajo učinek hlajenja.

Vnetje buroze ali kit nastane zaradi ponavljajočih se gibov, ki obremenjujejo določen sklep. Po navadi je to pretirana obremenitev določenih struktur. Pogosto gre za ponavljajoče se gibe, ki trajajo dlje časa. To so lahko pretirana športna dejavnost, intenzivno pospravljanje, čiščenje, delo za računalnikom, delo na vrtu, kot je obrezovanje dreves, rezanje žive meje. Kadar pride do vnetja katerekoli kite v telesu, torej najprej razmislimo o tem, kaj bi lahko vnetje povzročilo. Ko se zavemo vzroka, za nekaj dni prekinimo določeno aktivnost po načelu: če voda vre in kipi čez lonec, dolgoročno ne pomaga, da prilivamo hladno vodo, temveč da ugasnemo ogenj. Torej najprej poskušamo odstraniti vzrok. Žal po navadi ni dovolj dan ali dva, težava lahko izgine šele čez nekaj tednov. Če bi radi bolečino omilili z naravnimi sredstvi in čim prej spet normalno sukali svoje sklepe, priporočamo naslednje.

Ovijte boleči sklep

Okoli sklepa ovijte plastični ovoj, vendar nikar premočno. Nato dvignite sklep nad višino srca. Če vas boli komolec, zavežite ruto v pestovalko čim višje ali pa se usedite na nizek stol in naslonite komolec na mizo. Če je težava v kolenu, se ulezite na hrbet, boleči sklep pa podprite z blazinami.

Obkladki

Boleče sklepe ohladite ter zmanjšajte vnetje in bolečino. V knjigi 1001 domače zdravilo priporočajo, da ledeno vrečko zavijete v brisačo in jo vsakih nekaj minut pritisnete na sklep za približno eno do dve minuti. Lahko pa tudi zamrznete vodo v papirnatem lončku, raztrgate spodnji rob in vtirate led v boleče mesto. Ponavljajte trikrat do štirikrat na dan in led vsakič vtirajte dve do pet minut. Po treh dneh hladne terapije, oziroma ko sklep na otip ni več topel, začnite izmenjevati mraz in toploto, toplota namreč poveča pretok krvi na mestu poškodbe in tako pospeši celjenje. Če nimate grelne blazine, napolnite veliko nogavico z nekaj skodelicami riža, nato pa nogavico zavežite in jo v mikrovalovni pečici ogrevajte približno poldrugo minuto. Riž se preoblikuje in trdno objame koleno, komolec, zapestje ali gleženj. Tako boste dosegli, da bo sklep v celoti ogrevan.

Arnikino mazilo

Bolečino boste omilili z arnikino kremo, ki jo boste nanesli dva- do trikrat na dan. Ker arnika zmanjšuje otekanje in vnetja, je koristna tudi pri zdravljenju poškodb in zvinov. Avtorji knjige 1001 domače zdravilo priporočajo, da za zmanjšanje bolečine po nanosu arnike ob sklep pritisnete še steklenico z vročo vodo ali grelno blazino.

Vaje, raztezanje in masaža

Doma si lahko sami nežno masirate predel z mazili, ki imajo učinek hlajenja. Nežno lahko delate tudi raztezne vaje do bolečine, aktivnosti pa začnemo zelo počasi in previdno, ko mine akutna faza vnetja. Če smo imeli hudo vnetje, začnemo samo s petimi minutami na dan, potem pa vsak dan podaljšujemo čas vadbe. Ves čas opazujemo odziv telesa, naj nam samo pove, kdaj je zadosti. Kadar se lotimo določene vadbe in nas čez nekaj časa telo začne opozarjati z bolečino, je ne smemo ignorirati. Preden pride do vnetja kit, nas telo opozori, in če mu prisluhnemo, ne bo prišlo do hujših vnetij. Ustavimo se, raztegnemo in rahlo zmasiramo.