Otroška soba

Pripravite prostor na novo šolsko leto

Z.F:
1. 9. 2019, 09.30
Deli članek:

Novo šolsko leto je pred vrati, zato je prav, da otroke čim bolje pripravimo na nova dognanja in jim omogočimo, da bodo znanje čim lažje kopičili. Namenite del vašega doma njihovim obveznostim.

Dreamstime
Prostor naj bo praktično opremljen in brez motečih dejavnikov.

Čeprav se z novim šolskim letom šele srečujemo, pa že razmišljamo o otrokovih ocenah, uspehih in nagradah, ki jih bo dosegel vse do naslednjega junija, ko se znova začnejo počitnice. Da bo osvojenih uspehov kar največ, otroku namenite tudi prostor, kjer bo lahko pridobljeno znanje utrjeval. Ta naj bo miren, svetel in praktično opremljen, da bo otrok lahko kar se da najbolje razvijal svoj potencial.

Dreamstime
Namestite motivacijsko tablo, kamor bo otrok lepil šolske obveznosti, cilje in slike vzornikov.

Dreamstime
Dovolite otroku, da sam izbere barve svoje sobe.

Dreamstime
Za učenje mu ni treba uporabljati mize, lahko je to tudi udoben naslonjač ali vreča za sedenje.

Brez stresorjev

Pri opremljanju ne pozabite na barve, a te izbirajte skupaj z otrokom. Pomembno je, da otrok sam začuti, katera barva mu ustreza ob določenem razpoloženju. 

Pomembno je, da poiščete kotiček, ki bo čim bolj nevtralen, tih in miren ter ne bo omejeval otrokove koncentracije. Če ima otrok učne težave, mize ne obračajte proti oknu, saj ga lahko razgled precej hitro zmede in tako pozabi, da se mora učiti, misli pa mu mimogrede odtavajo drugam. Pazite tudi, da otroka ne bo motilo dogajanje za njegovih hrbtom, saj se na dražljaje navadno refleksno odzovemo.

Prostor naj bo pospravljen

Kotiček, ki ga boste namenili otrokovemu učenju, naj bo pospravljen in brez motilcev, ki bi otroka med učenjem lahko premamili in preusmerili njegovo pozornost. Pospravite slikanice, tudi enciklopedije, ki so sicer izjemno zanimive in poučne, a ne med utrjevanjem šolske snovi. Poskrbite, da bo v tem kotičku za učenje le najnujnejše in da bo nered čim manjši.