Vzgoja

Naučimo naše otroke veščin samodiscipline

T.D.
30. 8. 2019, 21.10
Deli članek:

Počitnice se počasi iztekajo in novo šolsko leto je pred vrati. Ob misli na to pa ni neprijetno le večini šolarjev, ampak tudi njihovim staršem.

Profimedia
Otroci se hitro naučijo, da z upoštevanjem navodil dosežejo neki cilj oziroma rezultat. To spoznavajo s tem, ko si pridobivajo delovne navade.

»Ali se bo moj otrok učil? Bo izpolnjeval svoje obveznosti in dolžnosti? Bo uspešen v novem šolskem letu?« so vprašanja, ki si jih v tem času zastavlja veliko staršev. Strokovnjaki jim odgovarjajo, da je šolski uspeh odvisen od otrokove samodiscipline, ta pa od discipline. Kaj torej lahko storijo starši, da bi bil njihov šolar bolj samodiscipliniran?

Pogoj za samodisciplino je disciplina

Ob besedi disciplina marsikdo pomisli na kazen. V resnici pa je disciplina pravzaprav darilo, ki ga, poleg brezpogojne ljubezni, lahko podarimo otroku. Dejstvo je, da otrok potrebuje disciplino, saj mu na ta način postavimo meje, ki mu zagotavljajo tako zelo potreben občutek varnosti. Poleg tega mu omogoča, da sprejme in ponotranji pravila ter jih začne tudi sam upoštevati, s tem pa se pri njem začne razvijati občutek za samodisciplino. Disciplina je torej učenje, ne kaznovanje.

Disciplinirati pomeni postaviti meje

Mnogi starši se sprašujejo, pri kateri starosti naj začnejo disciplinirati otroka, kako strogi naj bodo ter kakšna naj bo vzgojna kazen. Otrok začne preizkušati meje že zelo zgodaj. Malčki na primer grizejo, ščipajo, praskajo in tepejo starše in druge otroke, pritiskajo gumbe, ki jih ne bi smeli, mečejo na tla stvari ... Če jim starši to prepovejo oziroma jim odločno sporočijo, da se to ne dela, jim s tem postavijo meje, in tu se začne disciplina. Če starši otroka ne disciplinirajo, pa se bo ta začel v drugem letu starosti obnašati neprimerno. Namerno bo izzival starše, da bi mu postavili meje ter mu s tem vzbudili občutek varnosti. Starše pogosto skrbi, da bodo v svojih namerah po discipliniranju prestrogi. Stalna disciplina, ki naj velja v vseh pomembnih zadevah, gotovo ne ogroža otrokove osebnosti. Prav nasprotno, je obvezna naloga za vsakega otroka pri spoznavanju samega sebe.

Brez delovnih ni učnih navad

Otrok, ki nima samodiscipline in delovnih navad, bo imel v šoli verjetno težave. Kako torej otroku privzgojiti delovne navade? Otroci se hitro naučijo, da z upoštevanjem navodil dosežejo neki cilj oziroma rezultat. To spoznavajo s tem, ko si pridobivajo delovne navade, ki se nato preobrazijo tudi v učne navade. Zato je pomembno, da otrok pomaga pri hišnih in gospodinjskih opravilih, da pospravlja za seboj ter skrbi za red in čistočo. Pospravljanje sobe, odnašanje smeti, pomivanje posode, pometanje, brisanje prahu in podobna opravila naj bodo njegove dolžnosti, ki jih mora redno izpolnjevati.

Otrok naj sprejme odgovornost in spoštuje avtoriteto

Začetek novega šolskega leta pomeni tudi začetek obveznosti. Seveda to pomeni tudi obveznosti za starše, vendar pa je zelo pomembno, da otrok svoje obveznosti in dolžnosti opravlja sam, saj se bo le tako naučil odgovornosti za svoja dejanja. Otrok mora razumeti, da so dobre ocene pomembne zanj, ne za njegove starše. Prav tako je pomembno, da spoštuje avtoriteto, torej učitelje in profesorje, ter razume, da je za svoja dejanja odgovoren sam.

Ključna je spodbuda

Dobri starši disciplinirajo otroka, vendar mu znajo tudi stati ob strani ter ga pohvaliti za njegov trud in uspeh. Opogumite svojega šolarja, naj zaupa vase in v svoje sposobnosti, ter mu povejte, da verjamete vanj. Naj ve, da mu boste pomagali, kadar vas bo potreboval. Ob neuspehu pa ga spodbudite, da zmore doseči, kar si je zadal, ter da je uspeh v njegovih rokah.