Ponujamo vam nekaj namigov, ki vam bodo v pomoč pri postrežbi in shranjevanju ter bodo pripomogli, da boste v okusu in aromi sirov zares uživali.

Rezanje

Sir lahko narežemo na rezine, kadar ga potrebujemo za sendviče, na kocke, kadar ga postrežemo na pladnju za predjed, ali nastrgamo, kadar ga potresemo po hrani in zapečemo v pečici. Če je sir v obliki hlebčka in ima trdo skorjo, se ne trudite z odstranjevanjem skorje. Pravilo namreč veleva, da naj bi tudi vsako rezino postregli s skorjo, saj je okus tam najbolj intenziven. Če režete mehke sire, prej namočite nož v vodo. Tako boste preprečili trganje pri rezanju.

Ali lahko jem plesniv sir? Če ste kupili sir s plemenito plesnijo, je to namenoma, nikar pa ne uživajte sirov, na katerih se je nabrala bela ali siva plesen, saj vam lahko povzročijo resne težave.

Na voljo je več posebnih nožev

Cel kolut boste najlažje razrezali z nožem, ki ima med držaloma razpeto širše rezilo ali pa kar kovinsko nitko. Za rezine trdega sira se odlično obnese poseben »oblič«, ki ima zarezo, skozi katero drsijo tanke rezine sira. Posebej trdih sirov (kot je na primer parmezan) pa se, kadar so v kolutu, lotimo kar z zašiljeno konico nožička. Bolj kot za rezanje gre v tem primeru za vrtanje sredice. Posebej ukrivljeno rezilo z luknjami ima nožič, ki je namenjen za rezanje mehkejših sirov. Luknje v rezilu preprečijo rezinam, da bi se prilepile na nož.

Shranjevanje

Narezan sir zavijemo v folijo ali položimo v plastično posodo z neprepustno zaprtim pokrovom ali na lesen pladenj s steklenim pokrovom. Hranimo ga na hladnem. Sir v hlebčku shranjujemo v hladilniku, v predelu, ki je namenjen za zelenjavo. Zamrzovanje sira ni priporočljivo, saj tako izgubi aromo in kakovost. Preden sir postrežemo, ga vsaj eno uro prej damo na sobno temperaturo. Le tako bo razvil poln okus in strukturo.

Sir shranjujte zavit v folijo za živila ali shranjenega v plastično posodo z neprepustnim pokrovom. Domači sirni namaz: Mehek kremni sirček lahko pripravite tudi sami.