Zgodnja jesen

Pripravljeni na bitko s cvetnimi alergeni?

T.D.
24. 8. 2019, 18.00
Deli članek:

V drugi polovici avgusta in septembra poleg najbolj alergene rastline ambrozije cveti tudi pelin, v zadnji fazi cvetenja pa so tudi trave in trpotec.

PROFIMEDIA
Čaj materine dušice zdravi kašelj, ki ga izzove alergija.

Alergiki na ambrozijo vsako leto s strahom pričakujemo september, ki bi ga vsaj eno leto radi preživeli brez kihanja, solznih in srbečih oči, curljanja iz nosu ter popolnoma zamašenega nosu in sinusov, ko se v telesu nabere preveč alergenov in histamina. Pomagajte si z naravnimi pomočniki, ki bodo poskrbeli za olajšanje ali morda popolno odstranitev alergijskih simptomov.

Najboljša preventiva – olje črne kumine

Olje črne kumine (Nigella sativa) je bilo v starem Egiptu znano kot univerzalno zdravilo. To, kar so vedeli že Egipčani, so potrdile tudi številne znanstvene študije, zaradi katerih se olje črne kumine danes priporoča tako v preventivi kot pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav. Zaradi protivnetnega, imunomodulacijskega in antihistaminskega delovanja je olje črne kumine med prvimi na seznamu snovi za blažitev in preventivno delovanje pri alergijskih težavah. Olje črne kumine namreč blažilno vpliva na vse simptome alergij, olajšuje dihanje in pozitivno vpliva na dihala, s svojim antibiotičnim delovanjem pa preprečuje razvoj sekundarnih bakterijskih vnetij, ki se pogosto pojavljajo ob alergijah. Trikrat na dan ga po obroku zaužijte po dve ali tri kapljice. Olje črne kumine je primerno tudi za otroke.

Naravni antihistaminik – kvercetin

V boju proti alergijam se odlično obnese tudi flavonoid in naravni antihistaminik kvercetin, ki ublaži alergijske simptome; priporočljivo ga je jemati skupaj z vitamini C, E in B12 ter mineraloma cinkom in kalcijem. Sicer pa večje količine kvercetina vsebujejo denimo jagodičevje, rdeča čebula, jabolka in črni čaj. Številne raziskave so dokazale njegovo protialergijsko in protivnetno delovanje, študija univerze v Bostonu v ZDA pa je dokazala, da kvercetin uspešno blokira histamin in druge snovi, ki jih povezujemo z alergijami. Priporočeni dnevni odmerek je med 200 in 400 miligrami trikrat na dan.

Regratov sok

Že babice so vedele, da je regrat zdravilna rastlina, iz katere si lahko pripravimo blagodejen sok. Sok iz regrata pripravimo tako, da regrat brez korenine najprej dobro operemo, ga zmeljemo oziroma stisnemo v mešalniku in nato sok precedimo skozi gazo. Soku dodamo enako količino vode in vse skupaj prekuhamo. Ljudska medicina priporoča, da regratov sok uživamo spomladi in poleti šest tednov zapored tri do štiri žlice na dan.

Drugi »ubijalci« alergije

Narava pa ponuja še kar nekaj »zdravilcev«, ki pomagajo preganjati alergije. Svetlinovo in laneno olje zaradi esencialnih maščobnih kislin, ki jih vsebujeta, delujeta protivnetno in blažita simptome alergij, če ju uživamo dlje časa. Listi črnega ribeza v obliki čaja ali tinkture uravnavajo pretiran odziv imunskega sistema, alergijske simptome pa zmanjšujeta tudi repuh (kot izvleček) in ehinaceja. Hidrolat rimske kamilice blaži rdečico in srbečico oči, medtem ko inhalacija eteričnih olj rožmarina in poprove mete izboljša prehodnost zgornjih dihalnih poti. Med povečano koncentracijo alergena je priporočljivo usta in nos izpirati s čajem iz kadulje, nosnice pa mazati z olivnim oljem. Čaj materine dušice pa zdravi kašelj, ki ga izzove alergija, in ima pomiritveni učinek na vneto žrelo. Materina dušica je izvrstna v kombinaciji s čajem iz koprive.