ZDAJ JE ČAS

Podopustniško čiščenje za nove začetke in zmage

Z.F.
20. 8. 2019, 21.00
Deli članek:

Zdaj, ko je dopust za nami, je čas, da v red spravimo tudi svoj dom in postorimo to, česar že dolgo nismo. Sebi in svojim dragim pa ponovno povrnimo harmonijo in boljše počutje.

Arhiv
Prah vedno čistite od zgoraj navzdol.

Potem ko ste uspeli napolniti baterije, izprazniti glavo številnih informacij in prevetriti svoje misli, želje ter pričakovanja, je čas, da poskrbite tudi za »gnezdece«, ga uredite in pripravite na nove zmage. Čeprav pospravljanje in čiščenje ni ravno priljubljeno opravilo, mnogi strokovnjaki menijo, da koristi in osvobaja. Številni celo pravijo, da s tem ko čistimo svoj dom, čistimo tudi sebe, svoje misli in svoje energije. Nekaj nedvomno drži, ko je stanovanje pospravljeno, se gotovo počutimo bolje.

Vsak dan zračite

Če ste se pravkar vrnili z dopusta, odprite vsa okna in dovolite, da skozi vaš dom zaveje prepih. Tako boste pregnali postani zrak in vonjave, ki so se v času vaše odsotnosti nakopičile v prostorih. Sicer zračite zmeraj na način odprtih oken in vrat vsaj 10 minut dnevno ter z ustvarjenim prepihom. Tako boste preprečili, da bi se v prostorih začela nabirati vlaga, ki lahko vodi do razvoja plesni, izboljšali pa boste tudi svoje počutje, spanec in zdravje. Počistite okna in operite zavese. Če so na oknih trdovratni madeži, vam svetujemo, da uporabite obilico vroče vode, v katero ste zlili nekaj kisa in detergenta za pomivanje posode. In ne pozabite, okna čistite le takrat, ko nanje ne pada direktna sončna svetloba.

Prah, sesanje in čiščenje omare

Saj veste, da se prah v zelo kratkem času hitro nabere. Čiščenja se zmeraj lotite odzgoraj navzdol, saj bodo tako prašni delci padli na tla, ki jih boste pozneje posesali. Ustvarite si nov red na delovni mizi, odprite pa tudi omare in poskrbite, da iz njih roma vse, česar ne potrebujete ali niste oblekli že več kot tri mesece ali pol leta. Omaro lahko počasi pripravite tudi na jesensko oziroma zimsko garderobo, ki jo boste zelo kmalu zamenjali.