Zanimivosti

Očistite madeže paradižnikovih jedi

Zoran Franc
13. 8. 2019, 21.30
Deli članek:

Poletje je čas paradižnika in paradižnikovih jedi. Nedvomno pa tudi paradižnikovih pack in madežev. Veste, kako jih odpraviti z različnih vrst tkanin?

Dreamstime
madež paradižnika, kečap.jpg

Le kaj je boljšega kot hitro pripravljena paradižnikova solata, z nekaj bučnega olja in čebule, ali pa okusna paradižnikova juha, da o testeninah s paradižnikovo omako sploh ne govorimo. A težava nastane, če se paradižnikova omaka znajde na vaši najljubši obleki. Je ta potem res samo še za v smeti? Zagotovo ne! S pomočjo naslednjih trikov boste madeže zagotovo odstranili. A še prej tole navodilo: ko se madež pojavi, čim prej ukrepajte. Tako boste preprečili, da bi se omaka vpila v tkanino.

Nesreča v restavraciji

Če se vam nesreča pripeti v restavraciji, se boste morali znajti na hitro. Svetujemo vam, da z oblačila najprej odstranite ostanke paradižnikove omake, a ne drgnite pregrobo, le nežno popivnajte, kolikor pač gre. Nato oblačilo obrnite odznotraj navzven in na mesto z madežem spustite močan curek hladne vode. Na koncu pa na madež nanesite nekaj mila ali detergenta za pranje posode ter nežno zdrgnite.

Rešitvi za bombaž

Paradižnikova omaka zelo hitro prodre skozi bombaž, zato je treba v tem primeru pri čiščenju uporabiti različna sredstva. Svetujemo vam, da zmešate enaki količini hidrogen peroksida in jedilne sode, da nastane pasta, to razporedite po madežu ter pustite delovati vsaj deset minut. Nato sperite z vodo in kasneje oblačilo kot po navadi operite v pralnem stroju. In še en trik. Packo najprej sperite z mrzlo vodo, nato natrite s soljo in previdno podrgnite. Kosem vate namočite v hidrogen peroksid in ga tako vtrite v madež. Oblačilo nato potopite v solno raztopino in namakajte 20 minut. Potem operite kot po navadi.

Rešitev za volnene tkanine

Če se je madež pojavil na volnenem puloverju, bo odstranjevanje precej preprosto. Najprej na madež nanesite sol in ga nežno obrišite. Nato pa prelijte z limoninim sokom in nekoliko popivnajte, da se limonin sok dobro vtre v madež. Pustite delovati deset minut, nato pa oblačilo sperite z detergentom v hladni vodi.

Rešitev za sintetične tkanine

Madež boste z lahkega sintetičnega oblačila hitro odstranili z alkoholnim kisom. Kis nanesite na kosem vate in ga nežno vtirajte v tkanino, dokler madež ne izgine. Oblačilo z ostankom madeža nato operite v pralnem stroju pri najnižji temperaturi, z dodanim detergentom in decilitrom kisa.

Mineralna voda

Madež lahko hitro sperete s tkanine z mineralno vodo in soljo ter tako preprečite, da bi se zažrl v tkanino. Poudarek: Pomembno je, da madež čim hitreje očistite in tako preprečite, da bi se zažrl v tkanino.