Čeprav živimo v obdobju, v katerem velja nenapisano pravilo »manj je več«, linije so ravne in čiste, uporabljajo se naravni materiali v različnih kombinacijah, pa je dekoracija še zmeraj toplo dobrodošla. Lahko rečemo, da je dekoracija tista pika na i, ki poskrbi, da se v prostoru dobro počutite, saj lahko prostori brez dekoracije sicer zelo hitro delujejo sterilno. Kako torej dekorirati?

Predmeti v lihem številu

Na novo klubsko mizico postavite vazo s suhim cvetjem ali pa pladenj, na katerega umestite tri ali pet predmetov. Morda na pladenj umestite cvetje, čajno svečko in sladkarije, morda pa bo prostor tam našla vaša skupna družinska slika. Dizajnerji interierjev predlagajo, da zmeraj uporabite liho število predmetov, saj na naše občutje delujejo prijetneje. Enako naj bo pri postavitvi slik, preprog in okrasnih lončkov na oknih. Pomembno je tudi, da se predmeti med seboj povezujejo oziroma da imajo rdečo nit. Lahko je to barva, morda je podoben vzorec ali pa zgolj tekstura, ki se mestoma dopolnjuje.

Izpostavite detajl

Da boste lažje našli skladnost, poiščite detajl, ki ga v določenem prostoru želite izpostaviti. Lahko je to miza v jedilnici. Če je miza tista, ki vam ob vstopu v prostor ukrade pozornost, poskrbite, da bodo v podobnem slogu in barvi tudi zavese, na mizo pa postavite velik šopek s cvetjem, ki bo še bolj vzbudil pozornost. Veliki kosi pohištva napolnijo prostor. Tak element je denimo še postelja v spalnici pa kavč v dnevni sobi, morda celo kamin. Izpostavite jih in enostavno dekorirajte. Ob vsem tem pa ne pozabite, da mora prostor dihati in da se v njem ne smete počutiti utesnjeno. Če je slog vašega doma moderen, s tem že sam po sebi deluje sterilno, zato vključite vanj nekaj starinskih elementov, ki bodo prostor naredili bolj domač.

Ne pozabite na svetila

V modernih hišah so navadno uporabljena vgradna svetila, medtem ko smo na lestence, namizne lučke ali samostoječe luči skorajda pozabili. Pa vendar so lahko svetila zelo vpadljiva dekoracija v prostoru. Omislite si veliko luč v jedilnici, ki bo popestrila prostor, morda namizno lučko v predsobi in samostoječo v dnevni sobi. Zveni prikladno?