CVETLIČNI RAJ

VIDEO: Volčji Potok v malem smo našli pri Angelci iz Šmarce pri Kamniku

Z.F.
11. 8. 2019, 16.55
Posodobljeno: 13. 8. 2019, 14.48
Deli članek:

V enem izmed julijskih juter smo se odpravili v Šmarco pri Kamniku. Tam nas je že od daleč pozdravljala hiša, obsuta s cvetjem, ki se je že bohotilo ob dovozu, nato pa nas je pričakal še osupljiv okrasni vrt. To je dom Angelce Lukan.

sašo švigelj
Pri Angelci najdemo tudi kotiček z vrtnimi palčki, ki varujejo vrt.

Dom Angelce in njenega moža stoji tik ob regionalni cesti in mimo vozeča vozila pozdravlja z bujnim cvetjem, lepo urejeno zelenico in izvirno urejenimi in pristriženimi okrasnimi grmički. Zavijemo na dovoz, od koder se razpre pogled na okrasni vrt, tam ne manjka cvetja, okrasnega drevja in drugega okrasja. Na vhodu pa nas že hiti pozdravljati Angelca. 

Sašo Švigelj
Na začetku okrasnega vrta nas pozdravi cvetoče kolo.

Tematske postavitve

Angelca se z vrtičkarjem ukvarja že več kot 25 let. »Ja, lahko rečem, da je vrt moja strast, ki me vleče naprej, že odkar sem se upokojila. No, tudi prej sem se že ukvarjala z vrtičkanjem, morda ne v tolikšni meri, a zelo rada. Od upokojitve pa je to neizmerno veselje. Tako sem v vseh teh letih prejela že tudi nekaj priznanj in diplom različnih vrtnarskih društev in revij. Pridite, vam bom pokazala slike,« nas povabi Angelca. Prinese album. »Na okrasnem vrtu ni nikoli dolgčas. Trudim se, da je na njem zmeraj nekaj drugače, tematiko prilagajam letnim časom. V spomladanskih mesecih pripravimo velikonočnega zajčka, poletje je namenjeno cvetju, jeseni vrt okrasim z bučami in nato s čarovnico, decembra najprej parkljem, nato pa še z jaslicami,« razlaga Angelca ob listanju fotografij. »To rada počnem, kljub temu da mi urejanje vzame precej časa. Moj urnik je sestavljen tako; zjutraj z možem vstaneva okoli četrte ure zjutraj, si privoščiva kavo in zajtrk, vmes rešujeva tudi križanke. Ko se zdani, pa že začnem počasi zalivati in urejati vrt. Veliko mi pomaga mož,« pove.

sašo švigelj
Čez ribnik vodi lesena brv, ki jo pospremi tudi antični kip.

Ribnik z brvjo

Veliko rož Angelca vzgoji sama. Dovoz je zasadila z enoletnicami, vzgojenimi iz semen, ki jih je obrala že preteklo leto. Na trati pred hišo najdemo tudi lično obrezano grmičevje ter okrasne ciprese, za katere skrbi mož. Odpelje nas do okrasnega vrta, kjer nas potka vodi mimo okrasnega kolesa, s katerega pozdravljajo bujne cvetlice, do ribnika, v katerem Angelca goji tudi bele in rožnate lokvanje. Ribnik krasi lesena brv, na vsaki strani pa najdemo zanimivo kompozicijo okrasnih rož in dreves, ki dajejo prijetno senco. »Za ribnikom imam tudi svoj skrivni kotiček, kamor sem si postavila star stol. Velikokrat se usedem, počivam in občudujem svoj vrt. Tu se rojevajo številne ideje,« pravi. Od tam nadaljujemo mimo cvetočega krogotoka in okrasnega cvetličnega oboka do mesta s palčki, ki so skrivoma razporejeni po drevesnih koreninah. Tudi tukaj si je Angelca uredila mesto za počitek. »Tukaj imam klop, ki je stara že okoli sto let. Pravijo, da mora imeti vsak vrt palčke, ti baje varujejo vrt. Pa jih imam tudi jaz,« pove v smehu.

Sašo Švigelj
Pred hišo najdemo lepo urejene cvetlice in enoletnice, ki pozdravljajo mimoidoče.

Pridne Angelčine roke le redko počivajo. Pove tudi, da rada kuha in peče, ima pa tudi svoj zelenjavni vrt, na katerem predeluje zelenjavo. »Okrasni vrt je moje veselje in moj navdih, na katerem vsak dan najdem in odkrijem kaj novega, in tako bo tudi ostalo, vse dokler bo šlo,« z žarom in zanosom zaključi Angelca.

sašo švigelj
Na vrtu ob palčkih najdemo tudi lično postavljen kozolček, krit s slamo.

sa
Angelca Lukman, Šmarca pri Kamniku