Kaj nam pove?

Telesna govorica Junckerja in njegove naslednice von der Leynove

Si.R.
11. 8. 2019, 07.55
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov prebira eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel predsednika Evropske komisije v odhajanju Jeana-Clauda Junckerja in njegovo naslednico Ursulo von der Leyen na prvem uradnem srečanju.

reuters
Jean-Claude Juncker

Pri Junckerju spremljamo rahlo zmedenost in željo, da se čim hitreje primerno uredi, ker bo čez nekaj trenutkov na vrsti fotografiranje. Medtem ko on hiti odlagat stvari v žepe, pa kolegica Von der Leyen zabava fotografe in jih z gesto prosi še za kakšen dodaten trenutek potrpljenja.

Reuters
Jean-Claude Juncker in Ursula von der Leyen.

Juncker je zdaj dokončno pospravil stvari v žepe in se bo vsak trenutek pridružil kolegici pri poziranju. Samo še prijateljski dotik, brez katerega pri Junckerju seveda ne gre, poravnava teles drugo ob drugem in šov se lahko začne.

Reuters
Jean-Claude Juncker in Ursula von der Leyen.

Izraz presenečenja je v tem primeru verjetno Junckerjev odgovor na kakšen zabaven komentar nekoga izmed fotografov ali spremljevalnega osebja. Vidimo pa lahko pravilno uradno rokovanje za medije. Obema se tudi vidi, da imata na tem področju že kar resno kilometrino.

Reuters
Jean-Claude Juncker in Ursula von der Leyen.

Še malo stanja pred fotografskimi objektivi in komunikacije s fotografi. Prijetno vzdušje in sproščeno obnašanje v sicer formalnem okolju kaže na res veliko pozitivne energije. Če bi si Juncker zategnil še kravato okoli vratu, bi bila fotografija skoraj popolna.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.