POMEMBNA JE DOSLEDNOST

Kdaj ste nazadnje oprali steklenico?

Z.F.
11. 8. 2019, 14.14
Deli članek:

Medtem ko smo se začeli pridno izogibati vodam in sokovom v plastenkah, so na trgovinskih policah že dobro zasidrane steklenice, namenjene dolgotrajnejši uporabi. Kdaj ste svojo nazadnje oprali?

Dreamstime
Steklenico očistite z vročo vodo in detergentom, nato pa razkužite s kisom.

Steklenice za vodo so praviloma izdelane iz stekla, najdemo pa tudi take iz trdnejših materialov, namenjene dolgotrajnejši uporabi. To je sicer nadvse pozitivna sprememba za okolje, a lahko povzroči težave pri higieni, ki celo ogrožajo naše zdravje; čiščenje takih steklenic namreč pogosto ni najlažje opravilo. V želji po modnih in atraktivnih oblikah so na tržišču tudi take, ki jih je težko očistiti. In roko na srce, zato čiščenje pogosto zanemarjamo, kar pa lahko pripelje do razvoja različnih zdravju nevarnih bakterij.

Pomivanje steklenice vsaj vsak drugi dan

Če steklenice ne pomijete prav po vsaki uporabi, ne tvegate resnejših bolezni, razen če je oporečna voda. Nič ne bo narobe, če boste iz steklenice pili ves dan, brez pomivanja, po dnevni uporabi, recimo v službi, pa je že primerno, da jo dobro pomijete in do naslednjega dne tudi primerno osušite. Ali pa vsaj vsak drugi dan. Ne pozabite oprati tudi pokrovčka, ki ima po navadi gumijasto tesnilo. Tesnilo vzemite iz pokrovčka in dobro podrgnite po njem, saj se zaradi vlage in nenehnega stika s steklenico, posledično pa tudi vašimi ustnicami, tam začnejo najprej nabirati neželene bakterije.

Alkoholni kis in detergent

Če je vaša steklenička že dobila neprijeten vonj ali pa so se na stenah stekla začele nabirati obloge, se boste morali nekoliko resneje lotiti čiščenja. Strojno pomivanje v tem primeru žal ne bo dovolj. Svetujemo vam, da v steklenico nalijete nekaj vroče vode, dodate detergent in nato s krtačko dobro podrgnete po vseh robovih. Steklenico ponovno izperite z vročo vodo, prav tako pokrovček in gumijasto tesnilo. V pokrovček nato nalijte nekaj alkoholnega kisa, nekaj pa tudi v steklenico, dobro pretresite in pustite delovati vsaj 15 minut. Tako boste poskrbeli za dezinfekcijo in nevtralizacijo neprijetnih vonjav.