NELJUBO OPRAVILO

Kdaj ste nazadnje oprali zavese?

Z.F.
11. 8. 2019, 16.00
Deli članek:

Če ste se že vrnili z dopusta, a ste si vseeno pustili še nekaj dni, preden se odpravite v službo, še nekaj namigov, kako polepšati oziroma očistiti svoj dom. Kdaj ste nazadnje oprali zavese?

Dreamstime
Zavese perite brez mehčalca. Za večjo čistočo dodajte zavitek pecilnega praška.

Prepričano smo, da je skoraj večini pranje zaves precej neljubo hišno opravilo. Sodobni trendi sicer ne umeščajo več zaves v prostore, pa vendar še kako lepo lahko dopolnijo in obogatijo prostor. A če želimo, da bo naš dom lep ter hkrati urejen in čist, jih moramo nekajkrat letno tudi oprati.

Če so na vaših oknih bele zavese, ki že dlje časa niso videle pralnega stroja in so zaradi tega postale sive oziroma rumene, jih pred pranjem za nekaj časa potopite v mrzlo vodo, ki ste ji primešali žlico soli in dve žlici kisa. Zavese pustite v mešanici dobro uro, nato pa jih operite kot običajno, ročno ali v pralnem stroju pri nizkih temperaturah, odvisno od materiala, in brez močne centrifuge.

Sintetične zavese

Te so v zadnjih letih skoraj v celoti preplavile prodajne salone. Svetujemo vam pranje pri nizkih temperaturah, največ do 40 stopinj Celzija. Dodajte tekoči detergent, mehčalca pa ni treba dodajati. Če se bodo med pranjem zmečkale, jih zlikajte pri najnižji temperaturi tako, da čez njih položite kuhinjsko krpo.

Mešani materiali

Če so zavese iz mešanih materialov, je priporočljivo pranje pri temperaturi do 40 stopinj. Belim zavesam dodamo k detergentu zavojček pecilnega praška ali sode bikarbone za več beline. Ne uporabljamo mehčalca. Likamo podobno kot sintetične zavese, s pomočjo bombažne kuhinjske krpe in zgolj po potrebi.

Naravni materiali

Zavese iz bombaža ali lanu lahko operemo tudi pri temperaturi 90 stopinj, če so zares umazane, sicer pri temperaturi 40 stopinj. Ponovno izberemo najnižjo stopnjo centrifuge. Praviloma na nosila obesimo še vlažne zavese, ki se bodo zaradi teže zravnale. Likamo jih lahko pri visokih temperaturah.