Hišni ljubljenci

Danes je dan mačk

J.P./STA
8. 8. 2019, 07.34
Posodobljeno: 8. 8. 2019, 07.39
Deli članek:

Mačke, ki veljajo za ene najljubših hišnih ljubljenčkov, 8. avgusta obeležujejo svoj svetovni dan.

Dreamstime
Na svetu naj bi živelo več sto milijonov kosmatink.

Svetovni dan mačk so prvič obeležili leta 2002, ko ga je oživela dobrodelna organizacija Mednarodni fond za zaščito živali (Ifaw). Pri Ifaw so želeli s svetovnim dnevom osveščati o življenju, potrebah in zdravju felis catus.

V večini držav je to neuradni praznik. V Rusiji imajo nacionalni dan mačk 1. marca, v ZDA pa nacionalni dan mačk obeležujejo 29. oktobra. Kosmatinke so zelo priljubljene tudi na Japonskem, kjer se jim poklonijo v okviru praznika mačk 22. februarja. Dan je tako priljubljen, da vsako leto na ta dan družbena omrežja poplavijo najrazličnejše mačje objave.

40 vzrejališč

V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni. Evidenco zapuščenih mačk sicer vodijo zavetišča, pri zvezi felinoloških društev Slovenije pa beležijo statistiko registriranih pasemskih mačk in vzrejališč.

Po podatkih na spletni strani zveze je v Sloveniji registriranih pet felinoloških društev, prijavljenih pa je preko 40 vzrejališč pasemskih mačk. V Sloveniji so sprva prevladovale samo perzijske in siamsko-orientalske pasme, po osamosvojitvi pa so se začele pojavljati tudi druge pasme, med njimi abesinka, britanka, devon-rex, ruska modra, turška angora in maine-coon.

Pomemben akter na področju mačjega življenja so tudi zavetišča in druga društva, ki skrbijo za številne zapuščene ali prostoživeče mačke. Vsako poletje iz zavetišč poročajo o prenapolnjenih kapacitetah. Pri zavetišču Ljubljana so že v začetku julija omejili sprejem in namestitev mačk, podobne razmere so tudi v zavetišču Horjul.

Ob tem pri zavetiščih pogosto prosijo za pomoč tudi pri začasni oskrbi in namestitvi mačk in mladičkov.

Mačji priimki

Čeprav v Sloveniji ni evidence o številu mačk, pa Statistični urad RS redno osvežuje podatke o številu oseb z "mačjimi" priimki. Teh je glede na zadnje podatke 2872. Najpogostejši je priimek Maček, ki ga ima 1479 ljudi. To je sicer tudi 74. najbolj pogost priimek v Sloveniji.

Po številu sledi še 751 Klopčičev, 249 ljudi s priimkom Rep, Muc se piše 179 oseb, Ris 60, Muri 49, Mačković 28, Miška 22, Miš 20, Brkovič 14 in Tom 11 ljudi.