Pozabljeni koper

Pozabimo na nespečnost in nadležno kolcanje

Z.F.
4. 8. 2019, 16.00
Deli članek:

Koper je v tem času zagotovo nepogrešljiva začimba, saj ga potrebujemo pri vlaganju. Najpogosteje ga dodajamo pri pripravi kislih kumaric, pogosto pa pozabimo, da ga lahko dodamo tudi jedem.

Dreamstime
koper čaj

Marsikoga lahko misel na to, da bi koper dodal jedem, celo zmede, saj je v kulinariki skoraj pozabljena začimba, čeprav moramo priznati, da lahko močno pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Niso uporabni samo cvetki, ki se stikajo na dolgih pecljih, temveč tudi listi te rastline. Spoznajmo ga.

Zoper nespečnost

Koper vsebuje veliko flavonoidov in vitaminov skupine B. Ti so zelo koristni za pomiritev in sprostitev. Tako boste z uživanjem različnih jedi, ki jim je dodan koper, veliko lažje zaspali oziroma odpravili nespečnost. Domači zdravilci svetujejo, da ljudje, ki trpijo za nespečnostjo, tik pred spanjem popijejo nekaj tekočine, v kateri so vložene kumarice.

Okrepite imunski sistem

Koper je začimba, ki vsebuje številne vitamine in minerale, med katerimi posebej izstopajo kalcij, železo in magnezij. Redno uživanje kopra bo tako koristilo vašim kostem, pomagalo pa bo tudi pri hitrejšem okrevanju po poškodbah. V kopru najdemo tudi precej protimikrobnih snovi, zaradi česar je nepogrešljiv tudi v času prehladov in oslabljenega imunskega sistema.

Zoper zadah in vetrove

Z uživanjem kopra se lahko tudi uspešno izognete neprijetni napihnjenosti in vetrovom. Če pripravljate obilno večerjo, ne pozabite v omake ali solate dodati tudi nekaj kopra, ki bo skrbel za boljšo prebavo in lagodnejše počutje. Odličen je tudi pri jedeh, ki povzročajo neprijeten zadah. Koper namreč uničuje mikrobe v ustni votlini. Lahko pa ga uporabite tudi pri izdelavi naravnih pripravkov za nego ustne votline.

Zoper kolcanje

Zagotovo se vam je že zgodilo, da nikakor niste mogli umiriti kolcanja. Tudi za to obstaja rešitev, ki se skriva v kopru. Pri kolcanju si lahko pomagate z nekaj tekočine, v kateri so bile vložene kumarice, lahko pa si pripravite poparek iz žlice listov kopra, ki jih prelijete z vrelo vodo in pustite stati 10 minut, nato pa tekočino pijete po požirkih.