Zanimivosti

Čas je za dobrote, pripravljene iz bučk

Z.F.
3. 8. 2019, 20.50
Deli članek:

V teh dneh so nas bučke z naših vrtov že bogato nagradili za naš trud. Ker vsebujejo veliko vode, veljajo za zelo nizkokalorično živilo.

Dreamstime
Bučke s cvetovi.

Bučke so v naši prehrani pridobile veljavo šele v zadnjem desetletju, ko se je njihova uporaba močno razširila. Takrat smo začeli posegati predvsem po nekoliko mehkejših in slajših »zucchini« bučkah, ki imajo praviloma tudi manj semen in so enostavnejše za uporabo.

Vir vitaminov in antioksidantov

Naj povemo, da so buče idealno dietno živilo, ki pripomore tudi k boljšemu zdravju in izgubi odvečnih kilogramov. V njih sicer najdemo veliko vitamina C, ki ščiti pred oksidativnim stresom in kroničnimi vnetji, ter druge antioksidante. Zaradi pektina, ki ga vsebujejo, so zelo zdravo živilo za naše srce in ožilje, izstopajo pa tudi po vsebnosti kalija, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. V njih najdemo tudi vitamine skupine B. Ti skrbijo za zaščito možganov in živčnega sistema, preprečujejo prekomerno utrujenost in sodelujejo pri celični obnovi ter izboljšanju razpoloženja. Brez slabe vesti si jih lahko privoščijo tudi diabetiki, saj pomagajo preprečevati, da bi prihajalo do zelo hitrega dviga in upada ravni sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale tudi, da pozitivno vplivajo na delovanje ščitnice.

Hrustljav bučkin čips

Sestavine: 2 bučki, 100 g moke, 1 žlica koruznega škroba, 1 žlica koruznega zdroba, sol, poper, kokosovo olje.

Priprava: Bučke operemo, a ne lupimo, na strgalniku jih narežemo na najtanjšo ploščico. V skledi zmešamo moko, koruzni škrob, koruzni zdrob, ščepec soli in poper ter nato kolobarčke z obeh strani pomokamo in odlagamo na papir za peko. Pazimo, da se ne sprimejo. V ponvi segrejemo olje, ki ga naj bo za prst visoko, da bodo kolobarji plavali. Nato v olje previdno polagamo kolobarje in pečemo tri minute. Pečene kolobarje zložimo v skledo, ki smo jo obložili s papirnatimi brisačami, in posolimo.  

Dreamstime
Bučkin čips.