KO SE DOPUST KONČA

Kopalke uničimo z močnim detergentom

Z.F.
30. 7. 2019, 21.10
Deli članek:

Če ste tudi vi že med tistimi, ki se jim dopust bliža h koncu, ne pozabite pravilno poskrbeti za kopalno opremo. Agresivni detergenti in visoke temperature lahko povzročijo, da izgubi prvotno obliko.

Dreamstime
Sončne kreme na kopalkah rade povzročijo trdovratne madeže.

Strokovnjaki priporočajo, da po koncu kopalne sezone primerno poskrbite za svoje kopalke. Operite jih na nizki temperaturi z blagim detergentom, saj lahko vroča voda in močne kemikalije poškodujejo vlakna, kopalke pa se raztegnejo in izgubijo prvotno obliko in tudi barve. Ne pozabite na žogo, blazino, rokavice, obleko iz neoprena in druge pripomočke, ki ste jih uporabili v morju. Po koncu sezone jih dobro operite v mešanici mlačne vode in kisa ter izperite z obilico vode. Nato pa dobro posušite na soncu. Na mestih, kjer se rada zadržuje vlaga, se sicer lahko razvijejo plesni, česar pa si zagotovo ne želite, če bi radi opremo uporabili tudi prihodnjo sezono. 

Kopalne brisače in natikači

Ne pozabite tudi na kopalne brisače in natikače ter kopalne sandale, ki jih koristite za dostop do plaže. Strokovnjaki svetujejo, da kopalne brisače operete z blagim detergentom za pranje perila, ki mu dodate deciliter kisa in pol skodelice sode bikarbone. Operite jih zgolj pri 40 stopinjah Celzija in ne uporabljajte mehčalcev. Da bodo natikači nared tudi za prihodnjo sezono, jih potopite v mlačno vodo, dodajte nekaj detergenta ali mila in iz njih očistite umazanijo ter madeže. Nato jih posušite na soncu.

Madeži olja in sončne kreme

Na kopalkah se precej hitro poznajo tudi madeži sončne kreme ali olja, pa tudi druge nečistoče, ki jih prinesemo s plaže ali iz morja. Treba je priznati, da se kopalke precej hitro umažejo, a precej težko očistijo. Da bi podaljšali življenjsko dobo svojih kopalk, se po vsakem plavanju v preoblecite, kopalke pa operite z vodo. Tako boste sproti iz kopalk izprali korozivno sol in tudi nečistoče boste očistili sproti.