Nepogrešljiv dodatek

Drobnjak je okusna vitaminska bomba

Z.F.
3. 8. 2019, 12.10
Deli članek:

»Šnitlah« je zagotovo nepogrešljiva začimba naših babic, ki ga rade uporabljajo pri mesnih juhah. Dodajte ga tudi omletam, z njim posujte skutne namaze in okrasite jedi.

Dreamstime
Drobnjak odlično vpliva na prebavo, saj njegove sestavine odstranjujejo črevesne zajedavce.

Drobnjak je trajnica, ki je nezahtevna za vzgojo. Sicer je enoletnica, a se navadno za naslednje leto zasadi kar sam. Na Kitajskem so ga uporabljali že pred 4000 leti, tako v kulinarične kot zdravstvene namene. Semena cvetov še danes marsikje uporabljajo kot afrodiziak, medtem ko ga Romi uporabljajo kot pomoč pri vedeževanju.

Dreamstime
Dodajte ga svežim namazom iz skute in kisle smetane in jih postrezite s čipsom.

Vir vitamina C

Drobnjak je po učinkovinah pa tudi po okusu zelo podoben česnu, le da so učinkovine v njem v nekoliko manjših količinah, a daleč od tega, da bi bile zanemarljive. V 100 gramih drobnjaka je kar 85 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Vsebuje še številne minerale in vitamine, med njimi vitamin A in B2, gorčična olja, saponine in žveplove spojine.

Zavira staranje

Zaradi visokih vrednosti vitaminov in mineralov ter drugih zdravilnih hranil drobnjak ugodno vpliva na organizem v času prehladov, saj eterična olja čistijo dihalne poti in pomagajo pri izkašljevanju. Zavira tudi procese staranja, deluje antiseptično in očiščevalno, saj spodbuja delovanje ledvic in pospešuje prebavo ter čisti kri.

Dreamstime
Čebulnice drobnjaka pomagajo zmanjševati nenormalno rast celic, za kar se imamo zahvaliti fenolnim spojinam.

Naravni antibiotik

Učinkovine drobnjaka so torej zelo podobne tistim, ki jih imata čebula in česen. Zaradi žveplovih spojin ugodno vpliva tudi na celoten žilni sistem, širi žile, redči kri in znižuje holesterol. Tako kot česen je tudi naravni antibiotik, saj hitro zavira vnetne procese. Nekoč je veljala celo vraža, da drobnjak preprečuje črno magijo in vstop zlim duhovom v prostor.