KAKO NA POT

Če boste dopustovali z živalmi, poskrbite za čim manj stresa

Z.F.
22. 7. 2019, 20.40
Deli članek:

Življenje brez hišnih ljubljenčkov je danes za mnoge nepredstavljivo. A pogosto nastane težava, ko se odpravljamo na dopust ali daljše potovanje. Kdo bo skrbel za psa, mačko, zajca?

Dreamstime
pes in mačka
Če boste s svojim hišnim ljubljenčkom prečkali mejo, ne pozabite na potni list. Potrebna so tudi določena potrdila o cepljenju, zato pred odhodom preverite, kaj država destinacije zahteva. 

Čeprav je čas dopustov za večino najlepši čas leta, mnogim predstavlja tudi skrbi: kdo bo poskrbel za mačko, psa, ribe ali zajca, medtem ko me ne bo? Če živimo v soseski z dobrimi medsosedskimi odnosi, bomo za pomoč poprosili bližnjega soseda, morda se lahko obrnemo na sorodnike ... Kaj pa sicer?

Najmanj stresa, če ostane doma

Res je, večini kosmatincev in kosmatink bo najbolj prijalo, če bodo med vašim dopustom ostali doma. Razen če so po duši popotniki in tako kot vi radi potujejo. Tistim živalim, ki bodo ostale doma, zagotovite družbo in nadzor tistih, ki jih živali poznajo. Tako bo manj neprijetnih situacij in strahu. Če imate mačko, bo ta želela precej malo pozornosti. Dovolj bo, če bo vsak dan dobila vsaj uro pozornosti, svežo vodo in skodelico hrane. Medtem ko bo za psa potrebnega precej več časa. Ta vas bo verjetno tudi veliko bolj pogrešal in se mu bo tožilo po vas. Nadomestni skrbniki naj mu zagotovijo redne sprehode vsaj trikrat na dan. Najbolje po poti, po kateri se sicer sprehaja z vami. Zajci bodo potrebovali nekaj minut crkljanja, svežo vodo in hrano, poskrbite tudi, da jim bo dovoljeno prosto skakljanje, sploh če niso vajeni ograde.

Dreamstime
Kosmatinec naj ima na ovratnici vaše podatke in telefonsko številko za primer, če vam pobegne.

Boks za na pot

Če ste se odločili, da boste svojega kosmatinca vzeli s seboj na pot, ga začnite pravočasno pripravljati na boks. Le tako mu boste lahko zagotovili pozitivno izkušnjo. Boks, v katerem ga peljete k veterinarju, ni dobra izbira, saj ga povezuje z nečim neprijetnim. Zato kupite nov boks in ga še pred odhodom postavite odprtega na mesto, kjer se žival rada zadržuje. Vanj položite njeno priljubljeno igračo ali odejo. Tako bo žival boks lažje sprejela, pot pa bo zanjo manj stresna.

Vožnja predstavlja stres

Večini hišnih ljubljenčkov, ne glede na to, ali gre za mačke ali pse, vožnja predstavlja stres. Zato začnite pravočasno trenirati tudi to. Žival vzemite s sabo na krajše vožnje, tako se bo privadila na vožnjo, vi pa boste spoznali, kako se medtem obnaša. Pred odhodom je nikar ne hranite, saj tako mačke kot psi po navadi vožnjo slabo prenašajo. V avtu naj bo tudi nekaj vode, dezinfekcijsko sredstvo, papirnate brisače, gumijaste rokavice in vrečka za smeti. Tako boste zmeraj pripravljeni, če se pri živali pojavi driska ali bruhanje.