DOBRO JE VEDETI

Kako lačen je naš vrt poleti?

Arhiv Zeleni raj
22. 7. 2019, 06.56
Deli članek:

Poletje se preveša v drugo polovico in mnogi se sprašujejo, še več pa je takih, ki žal na to niti pomislijo ne, ali je poleti treba rastline dognojevati. Tako kot vse drugo na vrtu tudi odgovor na to vprašanje ni preprost.

Revija Zeleni raj
Če je prst našega vrta bogata z organskimi snovmi, mi pa poskrbimo za ustrezne rastne razmere, potem dognojevanje praktično ni potrebno.

Mnogi menijo, da zastirka služi samo preganjanju plevela. A glavni pomen zastiranja je varovanje prsti pred vremenskimi nevšečnostmi. Obenem pa se v tleh ustvari ugodna klima za koristne mikroorganizme.

Slovenski zelenjavni vrtovi so večinoma gnojeni z organskimi gnojili. Razveseljivo je, da kljub veliki ponudbi gnojil na trgu še vedno prevladuje gnojenje s pravim hlevskim gnojem. Še bolje bi bilo, če bi bil gnoj kompostiran. Kajti če je v prsti dovolj organske snovi, mi pa poskrbimo še za ustrezne rastne razmere, potem dognojevanje praktično ni potrebno. Organska snov je namreč stalna zaloga hranil, ki se sproščajo počasi in so rastlinam tako ves čas na voljo. Vendar je za potek mineralizacije, to je namreč pravilen izraz za postopek sproščanja hranil iz organskih snovi, potrebnih nekaj pogojev.

Pixabay
Ob gnojenju s kompostiranim hlevskim gnojem je koristnih živih bitij v tleh največ.

Ugodni pogoji

Prvič: tla morajo biti živa. Številni mikroorganizmi, pa tudi nekatera večja bitja, celo deževniki, sodelujejo v procesih razkrajanja, v katerih organska snov razpade na tako majhne kemične delčke, da se rastline z njimi lahko hranijo. Ob gnojenju s kompostiranim hlevskim gnojem je teh živih bitij v tleh največ. Seveda jih je veliko tudi v drugih organskih gnojilih oziroma se ob gnojenju z njimi hitro razmnožijo v prsti našega vrta. Zato moramo paziti, da jih ne uničimo. Njihov največji sovražnik so pesticidi. Ob vsakem škropljenju po rastlinah nekaj tekočine pade tudi na tla in zato propade nekaj tisoč, če ne milijon teh koristnih bitij.

Profimedia
Pripravek iz žajblja tudi na vrtu deluje antibiotično.

Ne pretiravajmo!

Opozoriti velja tudi na naravne pripravke, ki učinkujejo močno antibiotično. Zelo močan je, na primer, žajbljev pripravek, pa tudi pripravek iz listov in ostankov čebulnic ne zaostaja za njim. Zato tudi z njimi ne smemo pretiravati.

Vlažna in zračna tla!

Naslednji pogoj so še vlažna in tretji pogoj zračna tla. V takšnih razmerah se torej v vrtnih tleh za rastline nabere povsem dovolj hranil. Ob tem moramo tla še redno rahljati, okopavati in tako vzdrževati rahlo in vlažno prst.