NASVETI IN REŠITVE

Z dojenčkom na daljše potovanje

T.D.
21. 7. 2019, 21.18
Deli članek:

Če bi radi potovali z letalom, pa ne veste, ali je to primerno tudi za vašega dojenčka, so skrbi odveč. Preverite nekaj uporabnih informacij.

Profimedia
Pri vzletu in pristanku naj otrok pije ali se doji, da bo lažje prenesel spremembo pritiska.

Letalsko potovanje z dojenčkom je velika preizkušnja za marsikatere mlade starše, zaradi strahu se tako raje odločijo za kraj počitnikovanja, ki je dosegljiv tudi z drugačnim prevozom. Če spadate v majhen odstotek tistih bolj drznih staršev, ki bodo s svojim sončkom sedli na letalo, preden bo ta dopolnil dve leti, preverite, kaj je dobro vedeti, preden se odpravite na pot. Verjemite, da potovanje z letalom ni nikakršen bavbav.

Kaj morate vedeti

Dojenček oziroma otrok do drugega leta potuje brezplačno oziroma je zanj treba plačati samo del letaliških pristojbin. Pri daljših poletih lahko ob nakupu vozovnice brezplačno rezervirate tudi košaro za dojenčka, ki jo namestijo pred vas. Vedno raje preverite, kako je s košaro, ker naj bi bila ta rezervirana za dojenčke, ki tehtajo do največ osem kilogramov. Z dojenčkom boste imeli prednost pri vkrcanju na letalo. To možnost raje opustite in se raje vkrcajte med zadnjimi, tako boste na letalu manj časa in otroku ne bo tako hitro postalo dolgčas.

Kaj pa voziček?

Če slučajno potujete brez vozička, so na letališčih na voljo vozički za izposojo, ki so namenjeni prevozu malčkov po površinah potniškega terminala, vse do vstopa na letalo. Slaba stran tega je le, da so na voljo le zložljivi vozički brez nastavljivega hrbtnega dela, ki niso primerni za majhne dojenčke.

Še zadnji napotki pred vzletom

Čeprav lahko s seboj na letalo vzamete le količino hrane in zdravil, ki ni večja od 100 mililitrov, jo morate na varnostni kontrolni točki na letališču dati pregledati usposobljenemu osebju. To je videti tako, da boste morali pred njimi pokusiti hrano in pijačo. Pri vzletanju in pristajanju morate otroka z dodatnim varnostnim pasom privezati na svoj varnostni pas. Pripomočke za previjanje otrok najdete v toaletnih prostorih. Po navadi je previjalna deska zložena nad straniščem. Prostora je bolj malo, a vseeno služi svojemu namenu.

***POUDAREK: Pri vzletu in pristanku naj otrok pije ali se doji, da bo lažje prenesel spremembo pritiska. Rdeč okvir: OTROŠKI VOZIČEK Tega lahko oddate pri okencu za prijavo na let ali pa ga odložite, tik preden se vkrcate na letalo. Predlagamo slednje, saj vam ga bodo tako vrnili takoj po pristanku. SIV OKVIR: Otroška HRANA MED POLETOM Skrbno si pripravite ročno prtljago. V ročni prtljagi lahko vzamete na letalo primerno količino hrane, ki jo bo otrok potreboval med letom. PPS1: Otrok do drugega leta potuje brezplačno oziroma je zanj treba plačati samo del cene. PPS2: Previjalna deska je po navadi zložena nad straniščem.***