Zanimivosti

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Kamniško sedlo, priljubljena pohodniška destinacija s prekrasnimi razgledi

Oglasno sporočilo
18. 7. 2019, 10.26
Deli članek:

Visoko nad Kamnikom se poleg številnih vršacev razprostrira 1900 metrov visoko sedlo, Kamniško sedlo. Priljubljena pohodniška destinacija, nekoč imenovana Jermanova vrata, deli Gorenjsko in Štajersko. Kamniško sedlo je vzpon, ki se ga z lahkoto lotijo izkušeni planinci in pohodniki, prav tako pa je primeren tudi za vikendaške rekreativce, ki šele nabirajo kondicijo.

Jaka Ivančič

Mitja Bokun

Jaka Ivančič
Na poti na vrh nas spremljajo neprecenjivi razgledi na okoliško hribovje in gorovje.

Dihjemajoči razgledi in svež gorski zrak

Pobočje se na severu spusti proti Logarski dolini, na jug pa se položno spušča proti dolini Kamniške Bistrice. Na Kamniško sedlo tako vodita dve poti; malo lažja pot iz Gorenjske (iz Kamniške Bistrice) in zahtevnejša pot iz Štajerske smeri (iz Logarske doline). Na poti na vrh  nas na obeh poteh spremljajo neprecenljivi razgledi na okoliško hribovje in gorovje, prav tako pa nas bo že sama pot do vrha nagradila z dihjemajočo zeleno naravo in gorskim zrakom.

Jaka Ivančič
Gondole in nihalke so za nekatere edini način, da se lahko približajo goram.

Huawei P30 Pro - obvezna oprema

Priznani slovenski fotograf Jaka Ivančič je s svojim stalnim sopotnikom, pametnim telefonom Huawei P30 Pro, zajel fotografije, ki vas bodo zagotovo prepričale, da se v bližnji prihodnosti povzpnete na sedlo. Huawei P30 Pro s svojo kamero s štirimi objektivi zagotavlja profesionalne fotografije, pa čeprav ste morebiti še čisti začetnik v fotografiji. Glavni objektiv se hvali s tipalom za napredno zaznavanje in ločljivostjo 40 milijonov slikovnih pik, ultra širokokotni objektiv ima ločljivost 20 milijonov slikovnih pik, teleobjektiv, ki služi povečavi, pa ima ločljivost 8 milijonov slikovnih pik. Vzpon na Kamniško sedlo boste tako lahko zabeležili tako s posnetkom panorame kot tudi z bližinjskim posnetkom za visokogorje značilne cvetlice. Ob vsem tem pa vas ne bo potrebno skrbeti za telefon, saj je Huawei P30 Pro odporen na škropljenje in prah, celo potopite ga lahko do globine 1,5 metra!

Jaka Ivančič
Na poti do vrha nas spremlja čudovita zelena narava in svež gorski zrak.

Jaka Ivančič
Huawei P30 Pro zajame čudovite fotografije ne glede na vremenske ter svetlobne pogoje.

Enodnevni izlet ali večdnevna tura

Na sedlu so že leta 1906 postavili prvo kočo, leta 1983 pa so zgradili novo večjo kočo, ki od junija do konca oktobra nudi pohodnikom okrepčitev s slastno domačo gostinsko ponudbo in udobna prenočišča. Koča je zato primerno zatočišče za spanje, v kolikor želimo na tem čudovitem kotičku zemlje preživeti več dni. V tem primeru ne pozabite vklopiti nočnega načina fotografije na Huawei P30 Pro in zabeležiti sončnega zahoda ter pogleda v poletno nebo. Huawei P30 Pro v nočni fotografiji zares premika meje!

Jaka Ivančič
Kamera Huawei-a P30 Pro ima funkcijo širokokotnega fotografiranja s katero boste zajeli več.

Edinstveni pogledi

Z grebena sedla se na vzhod odpira prelep pogled na Planjavo in za njo Ostrico, na zahodu pa na Brano in za njo Kotliče (1964 m) ter Tursko goro (2261 m). Proti severu, nekoliko levo, je Okrešelj in nad njim Mrzla gora (2203 m). Nagrajeni bomo tudi z razgledom na slap Rinko. Fotograf Jaka Ivančič nam svetuje, da na dosegu cilja naredimo panoramsko fotografijo razgleda. Še bolj edinstvene fotografije pa bomo dobili, če smo na sedlu že ob prvem jutranjem svitu. Glavno tipalo Huawei-a P30 Pro zajema svetlobo, ki temelji na novem modelu RYYB (rdeča, rumena, rumena, modra) in ne več na tradicionalnem modelu RGGB (rdeča, zelena, zelena, modra). Zeleno so torej zamenjali z rumeno, razlog pa je višja občutljivost rumene barve na zaznavanje in zajemanje svetlobe. V praksi to pomeni zajemanje bolj jasnih in ostrih fotografij tako v dobrih kot tudi slabih svetlobnih pogojih.

Jaka Ivančič
Glavno tipalo Huawei-a P30 Pro zajema svetlobo, ki temelji na novem modelu RYYB (rdeča, rumena, rumena, modra) in ne več na tradiconalnem modelu RGGB (rdeča, zelena, zelena, modra).

Odkrijte neodkrito s Huawei P30 Pro in se prijavite na fotografsko tekmovanje InFocus! 

Huawei ceni ljubitelje fotografije in obetavne talente. Zato se prijavite na tekmovanje Huawei InFocus Awards 2019. Tekmovanje bo potekalo v šestih kategorijah, petih fotografskih #Strast, Obrazi, Hojla, življenje!, Storyboard, Korak dlje in eni video kategoriji Življenje sedaj. Tekmovanje Huawei InFocus je namenjeno uporabnikom naprav Huawei, ki lahko svoja dela oddajo preko spletne strani tekmovanja, od 24. junija 2019 dalje. 

Kaj lahko osvojite?

Zmagovalec nagrade Grand Prix bo prejel 10.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13,
pametno uro Watch GT.

Zmagovalci kategorije bodo prejeli 2.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametni telefon Huawei P30 Pro, pametno uro Watch GT. 

Drugo uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30 Pro. 

Tretje uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30.

Zmagovalec publike pa bo prejel pametni telefon Huawei P30 Pro in pametno uro Watch GT.

Preverite tudi članek: 

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Velika planina, prostrani pašniki, idilično pastirsko naselje in razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe