Zanimivosti

Česa res nikoli ne mažemo po obrazu in vratu

Tea Dečman
21. 7. 2019, 18.24
Posodobljeno: 21. 7. 2019, 21.52
Deli članek:

Vam je zmanjkalo kreme in razmišljate o tem, da bi si obraz nanesli kar losjon za telo? Napaka! Koža vam tega ne bo oprostila.

dreamstime
Balzamov, mask, serumov in drugih izdelkov za lase nikoli ne nanašajte na obraz!

Razkrivamo nekaj stvari, ki jih nikoli ne smete nanesti na obraz. Ste si ravno pobarvali lase in razmišljate o tem, da bi z enakim odtenkom pobarvali tudi obrvi? Nikar! Uporabite raje staro dobro barvico za oči, saj barve za lase vsebujejo preveč kemikalij, da bi jih nanašali na obraz. Da niti ne omenjamo, kako zelo vas bo peklo, če kaka kapljica barve zaide v vaše oči.

Šampon

Ko ugotovimo, da je steklenička na polički prazna, pogosto razmišljamo o alternativi, ki bi jo lahko uporabili. Namesto mila za obraz morda kar šampon? Če čisti lase, bi vendar lahko tudi obraz, kajne? Odgovor: ne. Šampon je namenjen odstranjevanju nečistoč z las in lasišča in ni ustvarjen za nežno kožo obraza. Če ga nameravate preizkusiti na obrazu, lahko računate na to, da bo vaša koža kmalu izsušena in se bo začela luščiti.

Serum za lase

Podobno kot s šamponom je tudi z balzami, maskami in serumi za lase. Samo zato, ker gre za serum, to še ne pomeni, da je to enak serum kot ta, ki ga nanašate na obraz. Lasje potrebujejo drugačne sestavine kot koža, poleg tega pa lasni izdelki vsebuje tudi dišave, ki lahko zelo dražijo kožo na obrazu.

Majoneza

Po spletu kroži mnogo domačih receptov za kozmetične pripravke, ki vsebujejo majonezo. Še posebej naj bi bila majoneza odlična za nego las, saj naj bi ohranjala njihovo vlažnost. Za lase je morda priporočljiva, za kožo obraza pa nikakor ne, saj mastna majoneza zapre pore na obrazu in ga pošteno zamasti.

Lak za lase

Pogosto se v kakšnih domačih lepotnih pripravkih kot sestavina znajde lak za lase. Ta naj bi pomagal zaščititi ličila po nanosu ali celo denimo izsuševati akne. Toda čeprav bo v resnici izsušil kožo, bo zaprl tudi pore in razdražil kožo, saj vsebuje alkohol in kemikalije, zaradi katerih koža lahko postane rdeča in hrapava na dotik.

Zobna pasta

Uporaba slednje je že starodaven trik, ki so ga preizkusili mnogi. Čeprav res izsuši mozolje, hkrati razdraži kožo in izzove številne težave, celo povzroči kemijsko opeklino in brazgotine.

Kis 

Mnogi ga uporabljajo namesto tonika, vendar kis sčasoma izgublja vodo in postaja vse močnejši. Če ga uporabljate na obrazu, lahko celo ‘zažge’ kožo.

Soda bikarbona in limonin sok

Soda bikarbona je zelo alkalna, limonin sok pa ravno obratno, zelo kisel. Tako limonin sok kot soda bikarbona porušita ravnotežje pH v naši koži.

Alkohol  Uporabljamo ga le za sterilizacijo ran in preprečevanje infekcij. Če alkohol nanesemo na obraz, lahko raztopi DNA celic naše kože, kar povzroči odmiranje celic.