Razgaljeni

Pod drobnogled je vzel govorico telesa ministra Pikala: odločenost, stres in prezir do občinstva

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
14. 7. 2019, 17.56
Posodobljeno: 14. 7. 2019, 18.18
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutni situaciji, v kateri se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov prebira eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel ministra za izobraževanje znanost in šport, dr. Jerneja Pikala, na seji DZ o financiranju zasebnih šol.

sta
Jernej Pikalo

Kramljanje predsednika vlade in šolskega ministra (naslovna fotografija) očitno poteka v prijetnem vzdušju. Trenutno je

iniciativa pogovora na predsednikovi strani, minister pa ga zbrano in umirjeno spremlja, mu sledi in je pripravljen na eventualni odziv, če bo predsednik povedal kakšno iskrico, šalo ali sarkazem. Prekrižani prsti v tem primeru kažejo na ministrovo težnjo k profesionalni drži, ne glede na kontekst in okolje pogovora ter zavedanje, kako pomembno je za državne uslužbence obnašanje v javnosti.

sta
Jernej Pikalo

Združene in dvignjene dlani, ki proti sogovorniku kažejo notranjo stran, govorijo o zadržanosti do predstavljenih idej, občasno se tako tudi fizično zavarujemo pred vstopom sogovornika ali njegovih idej v naš intimni prostor. V dani situaciji gre seveda za sproščen neverbalni odgovor na predsednikove ideje, šale ali predlagani razvoj dogodkov. Na šaljiv kontekst sklepamo po povezavi gest rok in nejevere, ki jo minister šaljivo izraža z mimiko obraza.

STA
DZ je "potegnil tudi jasno ločnico med javnim in zasebnim šolstvom", je dejal minister Pikalo.

Tesno stisnjene ustnice, osredotočen pogled, čvrsta, kompaktna drža ter daljši, samozavesten korak kažejo na odločenost, ki pa jo spremlja tudi stres. Minister se v tej fazi še vedno mentalno pripravlja na dogodek (na primer na nastop, pogovor ...), ki ga želi dobro in nadzorovano izpeljati, saj se očitno zaveda možnih negativnih posledic in ničesar ne želi prepustiti naključju.

STA
Pikalo je prepričan, da novela uresničuje odločbo ustavnega sodišča.

Sproščena drža telesa, mirno odložene dlani druga prek druge in poravnana hrbtenica na prvi pogled govorijo o zaupanju vase in v predstavljene ideje. Vendar pa to (žal) še ni vse. Drža glave, kjer spremljamo predvsem višino brade, položaj ustnic, kjer je en kotiček ušel višje od drugega, ter pogled v stran s togo držo glave kažejo na rahlo vzvišenost in blagi prezir do občinstva oziroma dela avditorija, ki ga minister neposredno ali posredno nagovarja.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.