Nekoč poznan kot soldaški peteršilj

Nadležen, a užiten plevel

Z.F.
14. 7. 2019, 16.05
Deli članek:

To rastlino skoraj vsi poznamo, a namesto da bi ji prostor namenjali v kulinariki in zdravilstvu, jo pogosto pulimo in se nad njeno rastjo jezimo. Dovolite si jo spoznati in ji namenite priložnost.

Dreamstime
Če rastline še ne poznate, začnite najprej uporabljati mlade liste, saj so starejši precej bolj grenki in trdi.

Bršljanasto grenkuljico ali zgolj grenkuljico najdemo skoraj povsod; v grmiščih, na travnikih, ob potokih, pašnikih in poteh oziroma tam, kjer ima dovolj vlage. Prepoznamo jo po majhnih narezljanih srčastih listkih in vijoličastih cvetovih, pa tudi po prijetnem vonju. Vojaki so jo nekoč uporabljali namesto peteršilja, zato jo bodo stari ljudje poznali pod imenom soldaški peteršilj.

Zdravilne učinkovine

Kljub svoji nizki rasti vsebuje veliko koristnih učinkovin, med katerimi je vredno izpostaviti tanine, grenčine, ocetno, vinsko in maščobno kislino, eterična olja ter vitamina A in C. Krepčilno deluje na ledvice, mehur, jetra, žolč in vranico, spodbuja limfo ter blaži revmatske in želodčne bolečine. Nepogrešljiva je pri težavah z urinarnim traktom in s pljuči, pri astmi, nervozi, prebavnih težavah, vnetju ušes ali sinusov, težavah z dihali … Kot učinkovit pripravek se po navadi izkaže že čaj, pripravljen iz posušenih listov in cvetov.  

Kaj nabiramo in kako uporabljamo

Bršljanasto grenkuljico lahko uporabimo tudi ob piku čebele ali ose. Z njo natremo ta predel kože in zmanjšala bo bolečino ter neprijetne posledice.

Lahko rečemo, da ni dela grenkuljice, ki ne bi bil zdravilen ali užiten. Če jo boste uporabljali v kulinariki, uporabite predvsem listke in cvetove. Ti so lahkega in prijetnega okusa ter popestrijo predvsem okus solat. Nepogrešljiva je tudi pri predjedeh, saj spodbuja tek, obenem pa se odlično odreže v vlogi prečiščevalnega napitka. Po navadi v zdravilne namene uporabljamo posušene listke in cvetove. Te sušimo na suhem, a senčnem mestu. Posušene spravimo v bombažne vrečke ali stekleničke s pokrovi. Čaje in prevretke pa lahko dodajamo tudi h kopelim. Delovali bodo kot sredstvo za mehčanje kože in vas obenem prijetno pomirili.

Zdravilni in prečiščevalni čaj

Trideset gramov svežih ali 15 gramov posušenih listov in cvetov prelijemo z dvema decilitroma vrele vode in namakamo pet minut. Nato tekočino precedimo in pijemo po požirkih. Čaj lahko uporabljamo za prečiščevanje, pri celjenju lažjih opeklin ali pikov, pri vročini in prehladnih obolenjih ter težavah z ledvicami in uriniranjem.

Poletni zeliščni zavitek

Sestavine: zavoj listnatega testa, čebula, 180 ml kisle smetane, 150 g sira, dober šopek svežih zelišč (grenkuljica, regačica, regrat, trpotec, detelja, kopriva … ), sol, poper, mleta paprika.

Priprava: Čebulo sesekljamo in popražimo na olivnem olju. Nekoliko ohladimo. Zelišča operemo in grobo sesekljamo. V manjši skledi nato zmešamo nariban sir, kislo smetano, zelišča, sol, poper in mleto papriko. Listnato testo razvaljamo in čezenj posujemo najprej pečeno čebulo, nato pa še mešanico začimb in sira. Previdno zvijemo in testo po vrhu namažemo z malo masla. Pečemo pri 200 stopinjah 25 minut.