S partnerjem

Telovadba za še večjo povezanost

T.D.
26. 6. 2019, 21.00
Deli članek:

Telovadba v dvoje prinaša mnoge pozitivne učinke. Navadno izboljša partnerski odnos, krepi medsebojno zaupanje, omogoča nam, da partnerja spoznavamo še v drugi luči.

dreamstime
Telovadba s partnerjem prispeva k trdnejši in dolgotrajnejši zvezi.

Skupna vadba bo zagotovo dobro vplivala na vajino razmerje, med drugim krepi vez in predvsem zaupanje med vama. Med vadbo se sproščajo hormoni sreče, ki tudi krepijo ljubezenski odnos, zmanjšajo stres in povečajo libido. Skupna aktivnost omogoča, da skupaj preživljata več časa, da razvijata skupne interese, se medsebojno podpirata in motivirata. In ne nazadnje pripomore k zdravju, saj vzdržujeta ravnotežje pri vadbi – običajno moški preferirajo vaje za moč, ženske pa aerobne vaje, in tako lahko drug drugemu omogočita bolj uravnotežen trening, kot bi ga imela, če bi telovadila sama.

Čeprav sta morda na različnih ravneh fizične pripravljenosti, to ne pomeni, da ne moreta telovaditi skupaj. Obstajajo številni razlogi, zakaj je vadba v paru odlična ideja.

Izzivi vadbe v dvoje

Po navadi sicer nista oba partnerja enako sposobna (močna, gibljiva ...), zato je treba izbor vaj prilagoditi sposobnostim vsakega v paru in se izogniti tistim, pri katerih vam je partner s svojo maso pretežko breme. Predstavljamo vam tri preproste vaje v dvoje za krepitev in raztezanje vsega telesa, ki jih bosta zlahka izvajala.

Tesen stik

Stopita s hrbtom drug proti drugemu, noge so v širini ramen. Počasi se spustita v počep, in ko bodo stegna vzporedno s tlemi, zadržita položaj nekaj sekund. Dvignita se v izhodišče. Ponovita 10-krat.

Razteg hrbta

Sedita na tla, noge so stegnjene in razkrečene navzven. Vajina stopala se dotikajo. Primita se za roke in drug drugega izmenično potegnita k sebi. Počasi, da se vretence za vretencem raztegne hrbtenica.

dreamstime
Razteg hrbta izvajajta počasi, da se hrbtenica raztegne vretence za vretencem.

Tik-tak

Eden od para stoji, drugi pa leže na hrbet tako, da z rokami stoječega prime za gležnje. Nato dvigne noge proti stropu in z obračanjem medenice prenaša iztegnjene noge z leve na desno stran in obratno. Pri tem naj bo hrbet čim bolj pri miru, gibajte se le od bokov navzdol. 

Dreamstime
Tudi klasični trebušnjaki so vaja, ki jo najlažje izvajamo s pomočjo.

Med vadbo se sproščajo hormoni sreče, ki tudi krepijo ljubezenski odnos, zmanjšajo stres in povečajo libido. 

Vaje primerne za vsakogar

3 vaje, predstavljene tukaj, so tako preproste, da so primerne za čisto vsakogar, tudi za tiste, ki že dolgo niso telovadili.