Hranilne snovi

To poletje hujšamo s slastnimi ribami

T.D.
25. 6. 2019, 07.55
Deli članek:

Visok delež zdravih maščob, zmeren delež beljakovin in majhen delež ogljikovih hidratov pomagajo nadzorovati raven leptina, hormona vitkosti. In prav to se zgodi, če jeste ribe.

Shutterstock
Ribe

Avtor diete Ron Rosedale, zdravnik specialist za presnovo, trdi, da igra hormon leptin ključno vlogo pri nadzorovanju lakote, zato lahko povečanje telesne občutljivosti zanj prispeva k zmanjšanju močnega hrepenenja po hrani. Hujšanje je tako učinkovito, da lahko izgubite do štiri kilograme v tednu dni! Izogibajte se uživanju škrobnatih ogljikovih hidratov, sladkorjev, nasičenih maščob, ki jih vsebujeta mastno meso in kokos, ter transmaščob, kot so smetane na osnovi rastlinskih olj. Uživajte pa velike količine zdravih maščob, kot sta olivno in repično olje, mastne ribe, zmerne količine beljakovin in zelenjavo z veliko vlakninami. Hrano žvečite počasi in kajpak jejte le, kadar ste lačni.

Prepovedana živila pri tej dieti so ocvrta hrana, mleko, čičerika, sladka koruza, buče, banane, pomaranče in grozdje. 

Dieta je sestavljena iz dveh stopenj

Prva stopnja traja 21 dni in močno omeji uživanje ogljikovih hidratov. Druga stopnja je manj stroga, vendar še vedno omejuje uživanje ogljikovih hidratov in beljakovin. Čeprav so znanstveni dokazi potrdili vlogo leptina pri nadzorovanju občutka lakote, pa obstaja malo dokazov o tem, da leptin prispeva k dejanskemu hujšanju in da morate med dieto jemati številne prehranske dodatke, kot vas hoče prepričati avtor diete. Novejše različice diete dopuščajo, da dodatke mirno opustite.

Plusi in minusi

Ker dieta ne zahteva štetja kalorij ali merjenja količine ogljikovih hidratov, pritegne predvsem ljudi, ki radi jedo, kadar začutijo lakoto. S to dieto se boste dlje časa počutili site, in sicer zaradi uživanja zdravih maščob, ki jih najdemo v mastnih ribah (mednje spadajo tudi poceni sardele in skuše) in oreških. Pri vsakem obroku je priporočeno uživati zelenjavo z veliko vlakninami. Žal boste s tem programom zaužili malo beljakovin in ogljikovih hidratov, katerih hranilne snovi telo potrebuje. Zanimivo je, da dieta popolnoma prepoveduje nekatere vrste sadja in zelenjave, ki so bogate z vitamini. To so denimo buče in grozdje.

3 ure pred spanjem zaužijte zadnji obrok, nato pa sta dovoljena le še voda in nesladkan čaj. 

Komu se dieta odsvetuje?

Zaradi omejitve beljakovin na 50 do 80 gramov na dan ta dieta verjetno ni primerna za večino moških oziroma za zelo aktivne ljudi in športnike.