Ledvice

Kaj nam povedo krči, modrice in zoprno kolcanje?

T.D.
25. 6. 2019, 16.00
Deli članek:

Ledvice z odstranjevanjem odpadnih snovi in odvečne vode skrbijo za ravnovesje v telesu. Uravnavajo tudi krvni tlak in spodbujajo proizvodnjo rdečih krvničk.

Dreamstime
Funkcija ledvic se lahko okvari za več kot polovico, preden se bolezen, zaradi slabšega počutja, sploh odkrije.

Veliko ljudi sploh ne ve, da imajo okvaro ledvic, saj se zaradi tega ne počutijo nič slabše oziroma jih prav nič ne boli. Ker pa ledvice postopno ne morejo več odstranjevati iz telesa odvečne vode in odpadnih snovi iz krvi, se te začnejo kopičiti v telesu. Funkcija ledvic se lahko okvari za več kot polovico, preden se takšno kopičenje, zaradi slabšega počutja, sploh odkrije. Tako se moramo zavedati, da na začetne stopnje okvare ledvic pogosto opozorijo le krvne preiskave ali analiza seča, kar pa je pravzaprav zelo poceni in na našo željo dostopno v vsakem laboratoriju.

Če je še pravi čas

Najpogostejši vzrok nenadne ledvične odpovedi je zmanjšanje dotoka krvi v ledvice, kar se lahko zgodi zaradi nenadoma znižanega krvnega tlaka ali anafilaktičnega šoka, lahko pa je tudi posledica delovanja strupenih kemikalij, zdravil ali ovire v pretoku urina, kar povzroči nabrekanje ledvičnega meha in ledvičnih čašic. Simptomi akutne odpovedi ledvic se pojavijo zelo hitro, običajno v nekaj urah, in med njimi so močno zmanjšana količina urina, slabost in bruhanje, zaspanost in glavobol, bolečine v hrbtu. Tudi v tem primeru takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kdo je bolj ogrožen?

V najbolj tvegani skupini za bolezni ledvic so ljudje z zvišanim krvnim tlakom, ki je lahko tudi posledica nepravilnega delovanja ledvic, sladkorni bolniki, ljudje z boleznimi srca in ožilja, s povečano prostato in avtoimunskimi boleznimi, osebe s preveliko telesno težo in kadilci, stari nad 50 let. Če ste med njimi, zaprosite zdravnika za krvne preiskave in analizo seča. Poškodba ledvic se lahko potuhnjeno razvija več let in postane v tem času neozdravljiva, kar pomeni, da pride za zdravljenje v poštev le dializa, ki umetno odstranjuje odpadne snovi in odvečno vodo, ali presaditev ledvic. Slednje se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 250 ljudem.

Podporo bolnikom s kronično ledvično boleznijo in njihovim svojcem dajejo društva ledvičnih bolnikov, ki so združena v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. 

Nenadna okvara

Če okvara ledvic ni nepovratna, so možnosti, da popolnoma ozdravite, dobre, le okrevanje traja okoli šest tednov. Zdravnik bo kajpak zdravil vzrok težav z ledvicami, in ne ledvic samih. 

Preiskave

Določi se kreatin v krvi, iz katerega izračunajo, kako dobro delujejo ledvice, in pregleda se vzorec seča, v katerem je, v primeru bolezni ledvic, mogoče najti beljakovine in rdeče krvničke.

Slabost in zaspanost

Na utrujene ledvice lahko (ni pa nujno) opozorijo pomanjkanje teka in šibkost, pogosto izločanje urina, hiter nastanek podplutb, vztrajno kolcanje, bruhanje, trzanje mišic, mravljinčenje in krči v nogah.