Plačevanje v tujini

Da dopust ne bo postal tragedija in razočaranje

Z.F.
24. 6. 2019, 20.40
Deli članek:

Mnogi že pridno odštevajo dneve do dopusta, nekateri pa bodo nanj počakali še morda mesec ali dva. Pripravili smo vam nasvete, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri plačilnih sredstev in plačevanju.

Dreamstime
Če boste dvigovali s kartico z odloženim plačilom, se pripravite na plačilo nadomestila v višini deset evrov in več.

Dopusta se nedvomno vsi veselimo in prav je tako, saj si ga tudi zaslužimo. A še preden povsem odklopimo možgane, je dobro upoštevati nekaj osnovnih nasvetov, ki nas lahko rešijo iz velike zagate. Za začetek vam lahko povemo, da če svoj dopust načrtujete v Ameriki, sredstva s kartice Maestro prenesite na druge kreditne ali debetne kartice, saj vam kartica Maestro tam žal ne bo preveč koristila.

Še pred odhodom preverite veljavnost kartic, dnevne in mesečne limite ter morebitne blokade pri gotovinskih dvigih. Ti veljajo za določene države, kot so ZDA, Tajska, Vietnam, Filipini …

Uporabo kartice Diners vam zunaj evroobmočja odsvetujemo, saj vam bodo zaračunali strošek pretvorbe valute v višini odstotka in pol od vrednosti nakupa.

Kartice z odloženim plačilom

Dvige na bankomatih vedno opravite z debetno kartico, nikoli s kartico z odloženim plačilom (tudi kadar ste v Sloveniji), saj boste drugače plačali nadomestilo v višini deset evrov in več, odvisno od zneska dviga. Nadomestilo vaše banke za dvig z debetno kartico je v evrskem območju enako kot doma, a bodite pozorni na dodatne stroške, ki jih zaračunavajo lastniki nekaterih bankomatov (na primer Euronet) in so lahko tudi ob manjšem dvigu veliki. V državah zunaj evroobmočja so nadomestila za dvige z debetno kartico višja, zato raje opravite manj dvigov, strošek vaše banke pa preverite pred potovanjem (preverite tudi, ali zaračunajo nadomestilo za vpogled v stanje na bankomatu).

Tuja valuta

Če vam bankomat ponudi možnost konverzije, torej da lokalno valuto preračuna v evre, je ne izberite, saj bo za vas praviloma dražja zaradi slabšega menjalnega tečaja. Vedno izberite "brez konverzije".

O valuti države, v katero potujete, se pozanimajte pred odhodom in si, če je mogoče, nekaj gotovine priskrbite že doma. Pri nakupu večjega zneska tuje valute je običajno potrebno predhodno naročilo, za nakup bolj »eksotičnih« valut prej preverite, ali jih v banki sploh imajo. Če želene valute ne boste dobili, vzemite s seboj evre in/ali ameriške dolarje. Preverite menjalni tečaj in izračunajte okvirno ceno kave, piva, taksija ali prenočišča v valuti države, v katero potujete. Denarja v valuti držav, kamor ne boste več potovali, ne nosite domov, saj ga verjetno ne boste mogli zamenjati v evre ali pa vam bo banka za to zaračunala nadomestilo.