Zanimivosti

Da bo pojedina z žara popolna

Zoran Franc
22. 6. 2019, 11.00
Deli članek:

Preden sedemo k obloženi mizi, ki se šibi od dobrot z žara, je dobro poznati drobne zvijače pri pripravi. Jih poznate?

Dreamstime
priprava hrane

Še preden se lotimo pečenja, moramo pripraviti pravo žerjavico. Ogenj za žar zanetite vsaj 30 minut pred peko, da dobite žerjavico ustrezne temperature. Oglje je pripravljeno, ko opravi naslednji test: približno deset centimetrov nad ognjem pridržite roko in počasi štejte do tri. Če je tako vroče, da morate roko umakniti, je čas za akcijo. Na žar postavite mrežo, jo premažite s koščkom slanine ali malo olja ter obložite z mesom in zelenjavo.

Govedina

Pravi izbor mesa: Visoka temperatura in dim izvabita iz govedine najboljše okuse, zato je ta vrsta mesa idealna za piknike. Najprimernejši deli so bočnik, stegno ali ledveni del.

Pred peko: Meso 12 ur pred peko marinirajte v mešanici limoninega soka, sojine omake, gorčice in provansalskih začimb. Razmerje med kislim in drugim delom marinade naj bo 1:2.

Med peko: Goveji zrezek popecite pri visoki temperaturi, od 4 do 6 minut na vsaki strani. Nato počakajte nekaj minut, preden ga razrežete, da se sokovi v mesu umirijo.

Perutnina

Pravi izbor mesa: Na žaru so odlični perutničke in bedra s kožo, malo manj pa prsi, saj so preveč puste.

Pred peko: Če ste izbrali piščančje prsi, jih marinirajte v mešanici iz ene žlice soli, ene žlice sladkorja in ene skodelice vode. Lahko pa pripravite tudi marinado iz žlice olja, žlice gorčice in treh strokov česna. Meso pustite v marinadi dve uri. Puranovo meso lahko marinirate čez noč. Perutničke in bedra marinirajte s soljo, rdečo papriko, majaronom, origanom, poprom in drugimi izbranimi začimbami.

Med peko: Manjši kosi mesa brez kosti bodo pečeni po šestih minutah na vsaki strani, medtem ko večji zahtevajo daljši čas peke – do 15 minut na vsaki strani. Za boljši okus meso med peko potresite z rožmarinom.

Dreamstime
perutničke na žaru

Ribe

Pravi izbor mesa: Najlažje bo pripraviti lososa, tuno in mečarico, kajti njihovo meso je kompaktno in ne razpada. Poleg tega imajo naštete vrste rib največ maščob, zato se meso ne bo preveč izsušilo. Nikar pa se ne bojte speči brancina ali orade. Tudi tukaj obstaja nekaj trikov.

Pred peko: Ne pretiravajte z močnimi marinadami, malo soli, popra in limoninega soka povsem zadostuje. Morda dodate še vejico rožmarina ali peteršilj, a nikar ne pretiravajte.

Med peko: Riba je pečena, ko meso v celoti spremeni barvo v belkasto. Preverite tako, da z nožem prerežete najdebelejši del ribe. Pri brancinu in oradi ribo obrnite šele takrat, ko koža sama odstopi od rešetke za žar.

Zelenjava

Pravi izbor: S čebulo, bučkami, jajčevci, koruzo in mesnato papriko ne boste zgrešili. Vsebujejo veliko vode, ki prepreči, da bi se zelenjava zažgala, hkrati pa pospeši proces kuhanja in ohranja okus.

Pred peko: Preizkusite marinado z nekaj limoninega soka, soli, popra in posušene bazilike. Gobe, čebula in bučke potrebujejo samo od 30 do 40 minut mariniranja. Korenje ali krompir marinirajte eno ali dve uri.

Med peko: Zelenjavo je najbolje narezati na kolobarje in majhne kose ter jih peči na manjši temperaturi, ne preblizu ognja, da se ne zažgejo. Čvrsta struktura in zlato rjava barva sta znak, da je jed gotova.

Dreamstime
steaki