Zanimivosti

Čas je, da si privoščite dopust v lastni režiji!

Zoran Franc
18. 6. 2019, 07.00
Deli članek:

Ste se odločili, da se letos odpravite na pot brez pomoči turistične agencije? Precej boste prihranili, a paziti boste morali na potek dogodkov in biti ažurni.

Dreamstime
letalske karte

Preden se sploh odločite za potovanje v daljne ali bližnje kraje, se najprej pozanimajte, kam natanko se podajate: kje izbrani cilj sploh je, kakšni so tam podnebje, vreme, jezik, kultura, morebitna časovna razlika ter kdaj je najboljši čas za potovanje tja. Pri tem vam bodo v veliko pomoč turistični vodniki, kot je na primer Lonely Planet.

Letalske vozovnice

Letalske vozovnice rezervirajte več mesecev pred odhodom, saj bodo tako občutno cenejše. Svetujemo vam, da cene preverite na spletnih mestih, kot sta skyscanner.com, če potujete dlje, in edreams.com, če potujete po Evropi. Ne pozabite preveriti spletnih strani nizkocenovnikov, kot so denimo EasyJet, Ryanair in Wizz.

Prevoz do letališča

Vsa letališča ponujajo možnost parkiranja avtomobila. Prej se pozanimajte o ceni, povprašajte pa tudi o možnih paketih na turističnih agencijah. Lasten prevoz do letališča se vam vsekakor izplača, če potujete v skupini vsaj štirih. Če potujete sami, razmislite o organiziranih prevozih do letališča. Ponudbe najdete na spletu, kjer označite vstopno in izstopno postajo, lahko pa tudi na google mapu, kjer vam ponudijo izbrane možnosti.

Dreamstime
prevoz do letališča

Nastanitev

Ko boste natančno izbrali kraje, kamor želite potovati, boste lahko rezervirali tudi hotel, motel, hostel, apartma ali prostor v kampu. Ponudba prenočišč je ogromna, zato je pametno, da si za izbiro vzamete nekoliko več časa ter ugotovite, česa si sploh želite. Morda iščete družinski hotel, kjer je na voljo animacija za otroke, morda hotel bolj umirjenega značaja, hotel v bližini plaže ali mesta, hotel s pestro kulinarično ponudbo, prenočišče, kjer so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki ... Na spletu (Trip Advisor ali Booking.com) preverite ocene gostov, ki so hotel že obiskali, in preberite njihove kritike.

Najem avtomobila (rent-a-car)

V številnih krajih lahko najamete avtomobil in si tako ogledate vse tiste turistične znamenitosti in kraje, ki bi jih radi obiskali. V nekaterih državah boste morda morali doplačati za dodatnega voznika. V rezervaciji je jasno razvidno, katera zavarovanja so vključena v ponudbo, na kraju samem pa vam bodo po navadi poleg tega poskušali prodati še druga zavarovanja. V nekaterih državah (na primer v ZDA) zakon narekuje, da oblastem, če to od vas zahtevajo, pokažete tudi mednarodno vozniško dovoljenje. To pridobite na okencu AMZS. Za izdajo boste potrebovali veljavno vozniško dovoljenje, veljavni osebni dokument, svojo fotografijo in 30 evrov, dokument pa bo veljaven tri leta.

Dreamstime
rent a car