Veliko kemičnih UV-filtrov (na primer oktokrilen in etilheksil metoksicinamat) je hkrati tudi hormonskih motilcev. Te kemične UV-filtre najdemo v veliko zaščitnih kremah za sončenje, ki so na prodajnih policah, pa čeprav neodvisni raziskovalci opozarjajo, da prav kemični filtri spadajo med najbolj sporne sestavine v zaščitnih kremah za sončenje. Ob stiku z UV-svetlobo se namreč razkrojijo, žal pa obstaja zelo malo znanstvenih študij in raziskav o kemični sestavi produktov razkrajanja. Že kar nekajkrat se je zgodilo, da so s trga umaknili kemične svetlobne zaščitne faktorje, ker so bili rakotvorni. Če torej želite zares mirno spati, predvsem pa če ste noseči ali ko gre za otroke, se raje odločite za zaščitno kremo za sončenje z mineralnimi UV-filtri. Pri tem pazite, da izberete organsko certificirano kremo za sončenje.

Mineralni UV-filtri brez nanodelcev

Tudi ko gre za zaščitno kremo z mineralnimi UV-filtri, je potrebna previdnost. Ker kreme z mineralnimi UV-filtri rade puščajo belo sled, nekateri proizvajalci uporabljajo mineralne UV-filtre, zdrobljene v delce nanovelikosti. Zaradi svoje majhnosti tako lahko prehajajo skozi kožo in plasti sluznice naravnost v notranje organe. Od julija 2013 morajo po evropski zakonodaji vsi proizvajalci na svojih izdelkih obvezno označiti nanodelce (v oklepaju navedena beseda nano), tako da se kupci lažje odločamo.

Prenapihnjeni zaščitni faktorji

Ali ste vedeli, da UV-faktor 20 blokira 94 odstotkov UVB-žarkov, UV-faktor 30 96,7 odstotka UVB-žarkov, UV-faktor 50 98 odstotkov UVB-žarkov, UV-faktor 100 pa 99 odstotkov UVB-žarkov? Pri faktorju 50 tako na kožo nanesemo kar 2,5-krat več kemije za le štiri odstotke večjo zaščito kot pri faktorju 20. To pa še ni vse. Bolj kot UVB- so nevarni UVA-žarki, ki prodrejo v globlje plasti kože in poškodujejo več celic. Ko torej posegamo po višjih faktorjih, da bomo lahko dlje na soncu brez opeklin, s podaljšanim časom sončenja povečamo možnosti za škodo, ki jo povzročajo UVA-žarki v globljih plasteh kože. Zato poleg tega, da izberete zaščitno kremo z mineralnim UV-filtrom brez nanodelcev, izberite tudi nižji faktor in ne pretiravajte s sončenjem.