MEDENI CVETOVI

Rešitev s travnika za številne tegobe

Z.F.
16. 6. 2019, 10.11
Deli članek:

Še preden bodo na travnikih zabrnele kosilnice, se hitro odpravite po cvetove rmana, ki niso odlični le kot zdravilo, temveč tudi kot okusen dodatek k jedem in kot aroma pri varjenju piva.

Dreamstime
Rman je nepogrešljiv pri prehladnih in vnetjih ter tudi pri pripravi likerjev in v solati rmanovo mazilo.

Rman je ljudski lek, ki so ga v terapevtske namene uporabljala že indijanska plemena v Severni Ameriki. Njegova bogata in razširjena uporaba se je močno razširila tudi pri nas. Najpogosteje se uporablja čaj iz posušenih cvetov. Uporabljamo ga pri vročini, prehladih in gripi, pomaga pa tudi pri gastrointestinalnih težavah, celjenju ran, kot analgetik pri glavobolu in kot blago pomirjevalo.

Uporaba v zdravilstvu

Rman nabiramo vse od junija do septembra. Načeloma v zdravilne namene uporabljamo zgolj sušene cvetove s stebli, nič pa ne bo narobe, če boste uporabili svežo rastlino. V ljudskem zdravilstvu rman uporabljamo za blaženje vnetij, prebavnih težav in ustavljanje krvavitev. Med drugim je odličen diuretik in pomaga pri presnovi maščob.

Zoper vnetja

Za pripravo skodelice čaja potrebujete dve žlički posušenih listov in cvetov, ki jih prelijete z dvema decilitroma vrele vode. Pustite 15 minut, nato pa počasi pijte do trikrat dnevno. Omilili boste težave z vnetim grlom, notranje krvavitve, pomirili vneto sluznico in črevesje ter žolčnik in mehur.

Čiščenje kože

Zoper suho, razdraženo in aknasto kožo lahko pripravite rmanovo mazilo. V kozarec položite nekaj cvetov in listov rmana ter jih prelijte z oljčnim oljem ali kokosovo mastjo in pustite štiri tedne na soncu. Precejeno olje nato na vodni kopeli pomešajte s čebeljim voskom v razmerju 2 : 1. Uporabljate ga za čiščenje por in lajšanje bolečin prsnih bradavic ter za mazanje suhe kože na rokah in nogah. Koristite ga lahko tudi za sproščanje mišic in nego dojenčkove ritke.

Rman v kulinariki

Uporaba rmana v kulinariki je danes precej redka in le malokomu znana, v preteklosti pa so ga pogosto uporabljali kot zelenjavo. Privoščite si ga lahko v solati, kjer lahko uporabite rmanove listke in tudi cvetove. Gre za nekoliko grenak, a aromatičen okus. Cvetovi so nekoliko bolj medeni. Nekoč so ga uporabljali tudi kot aromo pri varjenju piva, danes pa je poznana njegova uporaba predvsem pri pripravi likerjev in drugih žganih pijač.