Zanimivosti

Kako skrbite za svoje kopalke?

Z.F.
15. 6. 2019, 18.09
Deli članek:

Nekateri so si letos že privoščili osvežujoče kopanje, številne ti trenutki še čakajo. Kako pa je s kopalkami? Boste uporabili lansko kolekcijo? Potem potrebujete nekaj nasvetov, da bodo čim dlje kot nove.

Dreamstime
Kopalk nikar ne zlagajte, dokler se popolnoma ne posušijo, saj lahko v nasprotnem primeru izgubijo obliko in se raztegnejo.

Kaj je boljšega kot v vročem poletju posedati ob bazenu ali še boljše ob morju? Takrat so kopalke naš najljubši kot oblačila, ki z nekaj sprotnega vzdrževanje ne potrebuje posebne pozornosti. A kljub vsemu lahko morska sol in klorirana voda precej hitro uničita njihovo prvotno obliko. Ne pozabimo pa k temu dodati še nenehno izpostavljenost soncu, ki lahko povzroči zbledelost barv.

Odvisno od materiala

Kako obstojne bodo vaše kopalke, je precej odvisno od materiala. Kopalke so večinoma narejene iz umetnih materialov. Poliestra, elastana, akrilnih mas, gume in le nekaj bombaža. Tako kot naravni materiali pa tudi umetni niso »odporni« na vsakodnevne spremljevalce kopalk. Morska sol lahko povzroči spremembo oblike kopalk, klorirana voda je navadno krivec za zbledelost, sredstva za zaščito pred soncem pa rada na kopalkah puščajo grde rumene madeže, ki jih je težko ali celo nemogoče izprati.

Previdno že pri nakupu

V prvi vrsti tako ženske kot moški kopalke izbiramo glede na videz, a bolj kot to, kako lepo bodo videti na vas, je pomembno, iz česa so kopalke narejene. Pomembno je, da zraven elastičnosti ne vpijajo veliko vode, saj se lahko le tako po prihodu iz vode hitro posušijo, vam pa ne bodo povzročale neprijetnega občutka in zdravstvenih težav. Če boste večji del leta preživeli na bazenih, izberite kopalke, ki so narejene iz poliestra, saj imajo dodanega tudi veliko najlona. Ta pa je v večji meri odporen na kemikalije, kot je klor.

Operite jih ročno, brez mehčalca

Najbolje bo, če boste kopalke po vsakem nošenju dobro oprali pod mlačno vodo. Pa tudi sicer bo najbolje, če boste kopalke oprali zgolj z vodo in nekaj kapljicami detergenta za občutljivo perilo ali kar z detergentom za posodo. Odsvetujejo pranje v pralnem stroju, saj naj bi bilo pogubno na dolgi rok, prav tako ne uporabljajte mehčalca.