40.000 let počitka

FOTO: V Sibiriji našli neverjeten primerek odsekane glave volka iz ledene dobe

S.R.
12. 6. 2019, 10.00
Posodobljeno: 12. 6. 2019, 14.57
Deli članek:

Odsekana glava volka, ki so jo našli na vzhodu Sibirije, je stara celih 40.000 let, zaradi permafrosta pa se je ohranilo celo mehko tkivo.

Albert Protopopov
Ohranjeno so tako zobje kot mehko tkivo.

Lokalno prebivalstvo v ruski avtonomni republiki Jakutiji oziroma Sahi, ki se ukvarja z iskanjem slonovine velikih mamutskih oklov, je na obali reke Tirektjak naletelo na neverjetno odkritje odsekane glave volka. Ta je po območju romal med ledeno dobo pred 40.000 leti (zadnja ledena doba se je končala pred slabimi 12.000 leti). 

Glavo so predali v roke znanstvenikov pri Akademiji znanosti v Republiki Saha, kjer so že pojasnili, da gre za pomembno odkritje, čeprav to ni prvi volk, ki so ga našli zamrznjenega v permafrostu. Kot je pojasnil znanstvenik Albert Protopopov, gre za prvi primer najdbe glave starodavnega volka, na in v kateri so se po 40.000 letih ohranili mehko tkivo, dlake, čekani in celo možgansko tkivo. Na akademiji bodo zdaj izdelali digitalen model možganov in notranjosti lobanje, kar jim bo omogočilo nadaljnje proučevanje tega bitja. Analizo volkovega DNK bo izvedel laboratorij v švedskem Stockholmu. 

Albert Protopopov
Glava v dolžino meri 40 centimetrov.

Glede na podnebne spremembe, globalno segrevanje in posledično pospešeno taljenje obsežnih območij permafrosta gre pričakovati, da bodo v prihajajočih letih odkrili še več posmrtnih ostankov pred tisočletji živečih živali. Isti znanstveniki denimo že proučujejo tudi izjemno dobro ohranjene posmrtne ostanke mladičke jamskega leva, ki je glede na prve izsledke umrla malo po skotitvi.