PRVI CVETOVI

Ko na vrtu zacvetijo barvite perunike

Zoran Franc
15. 6. 2019, 12.01
Deli članek:

Končno je nastopil čas, ko se bodo perunike razodele v vseh svojih razkošnih barvah in velikostih. Trpežne vrtne trajnice so primerne tako za večje grede kot skalnjake.

Dreamstime
Perunike so nezahtevne trajnice, ki svoje vzgojitelje vsako leto očarajo s čudovitimi cvetovi.

Težko bi rekli, da čudoviti pisani cvetovi, ki z rahlo citrusnim vonjem presenetijo ob koncu vsake pomladi, ne narišejo veselja na obraz vrtičkarjem in čebelam. Visoke vrtne trajnice so sicer najlepše, če so posajene v večje skupine, a se dobro znajdejo tudi v družbi drugih trajnic pa tudi enoletnic. Najboljša družba so jim sicer prav perunike drugih vrst, ki se z njimi skladajo tudi po temeljnih zahtevah, kot sta sončna lega in odcedno zemljišče.

Pred nakupom se z izkušenim vrtnarjem pogovorite o načinu njihove rasti in višini, saj se lahko perunike v zelo kratkem času močno razrastejo. Stebla pa so lahko visoka tudi do 40 centimetrov in več.

Nezahtevne in prilagodljive

Perunike ali irisi niso zahtevna vrsta. Posadimo jih lahko kjerkoli, odvisno od vrtne ureditve in umeščenosti nasada. Lahko jih posadimo na vrtno gredico, dobro se bodo počutile zasajene v skalnjaku, ob suhih zidovih in celo na strešnih vrtovih. Upoštevati moramo le temeljno vodilo, da rastline v okolici ne preraščajo področja, kjer se soncu izpostavljajo plitko zasajene korenike perunik. Vrtni strokovnjaki svetujejo, da jih sadimo v družbo trajnih kadulj, orlic, mačje mete in različnih zvončic, pa tudi z zgodnjimi ostrožniki, potonikami in vzhodnimi maki se bodo dobro razumele.

Kam jih posadimo

Kot že omenjeno, se bodo perunike odlično počutile tudi na skalnjaku in ob suhem zidu, od vas pa ne bodo zahtevale posebne pozornosti. Pa vendar je zaradi njihove nekoliko posebne rasti treba izbrati prave sosede oziroma jih tej prilagoditi. Razumele se bodo z netreski in homulicami, ki s svojim cvetenjem sicer ne izstopajo, a so zanimive že po listih in svoji obliki. Priporočamo vam sicer izbiro nizkih perunik, saj lahko visoke hitro prekrijejo kamniti skelet, ki ga želimo doseči s skalnjaki. Če želimo čim bolj naraven videz, jih posadimo v družbi nižjih trav, kot je ovčja bilnica v zeleni ali srebrnkasti različici.