Kako počistiti žar

Nihče si ne želi osmojenega mesa

Z.F.
9. 6. 2019, 08.33
Deli članek:

Vreme že skoraj narekuje, da je čas, da si privoščimo kosilo na terasi, v družbi prijateljev, hladnega piva in gurmanskih čevapčičev.

Profimedia
Da bo meso pravega okusa, poskrbite tudi s čisto rešetko, brez ostankov predhodnega pečenja.

Pikniki veljajo za izjemno priljubljeno obliko druženja in tako ob koncu pomladnih mesecev že diši po dobrotah z žara. A še preden bo zadišalo, bo žar treba pripraviti, in če ga nazadnje niste, tudi očistiti. Veste, kako ga očistiti, da vam bo čim dlje dobro služil?

Voda in kovinska krtačka

Da bo meso imelo pravi okus in bo ravno prav pečeno, brez ostankov prejšnje peke, si lahko pomagate na različne načine. Če se je zadnji piknik zavlekel dolgo v noč, vi pa niste imeli časa očistiti rešetke, na kateri se je zažgalo kar nekaj ostankov, strokovnjaki priporočajo naslednjo rešitev. Rešetko počasi prelijte z vročo vodo, ki ste ji dodali detergent, nato s kovinsko krtačko dobro postrgajte umazanijo. Rešetko potem očistite in obrišite s časopisnim papirjem. Da si boste naslednjič olajšali čiščenje, pa rešetko pred naslednjo uporabo premažite s slojem olja.

Dreamstime
Rešetko boste najlažje očistili takoj po peki z obilico vroče vode, ki ste ji dodali detergent.

Vroča voda in pepel

Morda se sliši nenavadno, a je ta rešitev še kako priročna. Ste vedeli, da lahko s pepelom očistite zažgane ponve in lonce? Pepel odlično odstranjuje trdovratne madeže in tudi maščobo. V čeber nasujte nekaj žlic vroče vode in dodajte pepel. Dobro premešajte, da nastane gosta pasta, ki jo nato nanesite na rešetko. Pasta bo zaradi grobih delcev postrgala tudi večje kose, vi pa boste na naraven način, brez kemikalij, a preprosto in učinkovito očistili rešetko.

Dreamstime
Rešetko lahko najprej za dalj časa položite na goreč žar, da maščoba skupaj z ostanki izgori. Nato jo operite z vročo vodo in detergentom.

Kako odstranimo vonj rib?

Če se želite uspešno rešiti vonja ribe, uporabite naslednji trik. Rešetko dobro podrgnite z limono ali kakšnim drugim citrusom. Pustite delovati nekaj časa, nato pa za čiščenje uporabite mešanico detergenta, kisa in vode. Če je umazanija trdovratnejša, pripravite pasto iz sode bikarbone in vode. Z njo premažite rešetko, pustite delovati 15 minut, nato pa popršite z alkoholnim kisom. Na koncu izperite z obilico vode.