Laški smilj

Zlato sonce, ki zdravi in vrača mladost

Z.F.
31. 5. 2019, 21.30
Deli članek:

Poznate to staro sredozemsko rastlino, ki jo je opeval že Homer? Smilj je v kozmetiki dragocena sestavina, ki pomirja kožo, ščiti pa tudi pred piki žuželk. Spoznajte ga!

Dreamstime
miljeve cvetove prepoznamo po zlatorumeni barvi in sladkobnem vonju, ki se obdrži še dolgo po tem, ko je rastlina že suha.

Smilj boste našli na starih vrtovih, a morda pod drugačnim imenom. Nekateri mu pravijo nesmrtnica, suhocvetnica, laški smilj ali peščeni smilj. Suhocvetnica predvsem zato, ker njegovo suho cvetje dolgo ohrani zlatorumeno barvo in aromatičen meden vonj. Zato je pogost v suhih šopkih, srečujemo ga v številnih reklamah, zaradi svoje obstojnosti in pomembnosti v kozmetiki pa tudi v izložbah.

Sivkastozeleni grmički s sladkim vonjem

Dreamstime
Smilj je uporaben tako zunanje kot notranje, nepogrešljiv pa je v kulinariki.

Smilj drugače raste predvsem v Sredozemlju, a naj povemo, da gre za nezahtevno rastlino, ki ji ustrezajo peščena in dobro odcedna tla. Uspeva tudi v razpokah skal, kjer je le malo prsti, dobro prenaša veter in sušo, le mraz mu povzroča nekaj nevšečnosti. Zato ga pozno v jeseni presejemo v posode in prenesemo v rastlinjak ali dobro zavetje, kjer ga obvarujemo pred zmrzaljo. Gre za majhne grmičke, ki zrastejo do 60 centimetrov, imajo intenzivno sivozelena stebla z ozkimi listi, ki so posejani z dlačicami, in majhne rumene cvetove, ki cvetijo vse od konca maja do avgusta.

Dreamstime
Smilj ne uspeva samo v Sredozemlju, temveč tudi v notranjosti, če mu čez zimo zagotovimo primerno zavetje.

Pomirja razdraženo kožo

Kot zanimivost lahko povemo, da je eterično olje smilja izjemno drago, saj za pridelavo enega kilograma olja potrebujemo več kot tono cvetov. Namesto po eteričnem olju lahko posežemo po cenejšem hidrolatu, ki ga uporabljamo predvsem za pomirjanje razdražene kože in ožanje kožnih por. Deluje tudi protimikrobno in protivnetno, prav tako se z njegovo vsakodnevno uporabo zmanjšujejo obrazne gubice, poporodne strije in brazgotine. Njegova glavna lastnost je obnavljanje kože ne glede na prizadetost (opekline, ekcemi, luskavica, hemoroidi, krčne žile, hematomi …), vračanje prožnosti in mehkobe.

Zoper različne tegobe

Olje iz smilja, ki ga lahko pripravimo tudi sami, lahko uporabimo kot zaščito pred piki komarjev. Koža bo prijetno mehka, gladka in zaščitena. Iz smilja lahko pripravimo sirup, ki pomerja kašelj, obenem pa lajša hude glavobole in nespečnost ter pomaga pri putiki. Z njim si lahko lajšamo tudi notranje težave, kot so vnet žolčnik, težave s trebušno slinavko, menstrualne in revmatične težave ter še in še.