Sestavine

• 500 g rabarbare
• 400 g svežih jagod
• 500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker 2:1
• 1 žlička citronske kisline (po želji; citronsko kislino lahko tudi izpustimo iz recepta)
• 10 g sončničnega olja

Priprava

Rabarbaro operemo in očistimo ter jo narežemo na kolobarje, široki naj bodo približno od 2 do 3 cm. Operemo tudi jagode in jim odstranimo peclje. Oboje preložimo v mešalnik, dodamo še želirni sladkor Wiener Zucker 2:1, citronsko kislino in olje ter vse skupaj na hitro zmešamo pri najmočnejši hitrosti.
Sadno maso prelijemo v lonec, ga postavimo na štedilnik in počakamo, da masa zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pustimo, da mešanica nežno vre še približno 10 minut. Če med vretjem nastane pena, jo previdno poberemo s penovko.
Vročo marmelado nalijemo v sterilne kozarce, pri tem pazimo, da je ne nalijemo čisto do roba, da lahko kasneje kozarce dobro zatisnemo s pokrovčki.
Tako pripravljeno marmelado lahko hranimo v suhem in temnem prostoru do 6 mesecev. Ko enkrat kozarec z marmelado odpremo, ga postavimo v hladilnik in marmelado čim prej porabimo.

Naši nasveti:

• Če bomo marmelado pripravili brez citronske kisline, se lahko zgodi, da bo čez čas spremenila barvo; jagode se v tem primeru namreč precej hitro obarvajo temneje.
• Če nismo prepričani, ali je marmelada že nared za polnjenje, vzemimo žlico sadne mešanice iz lonca, jo vlijmo na hladen krožnik (najbolje, da ga prej postavimo za nekaj časa v zamrzovalnik) in počakajmo, da se ohladi. Če se takrat že strdi, je to znak, da je marmelada primerno kuhana in pripravljena za polnjenje v kozarce. V nasprotnem primeru naj mešanica vre še približno dve minuti.
• Gostota marmelade je odvisna tudi od kakovosti jagod; če jo bomo delali iz precej vodenih jagod, jih moramo uporabiti precej več, da bo masa za marmelado na koncu primerno gosta.
• Z žličko sveže marmelade, ki jo dodamo v navaden jogurt, lahko v hipu pričaramo zdrav in osvežilen zajtrk ali malico.
• Marmelada bo dlje ostala okusna in sveža, če bodo kozarci, v katere jo bomo napolnili, zares čisti in sterilni, in jih bomo zaprli s kakovostnimi pokrovčki, ki dobro tesnijo.

Več receptov najdete tukaj: RECEPTI