(NE)ZDRAV PRIGRIZEK?

Jesti ali ne jesti? Zdravo ali nevarno?

Zoran Franc
2. 6. 2019, 14.02
Deli članek:

Le kdo ne pozna teh izjemno okusnih drobnih praženih oreškov? Obožujejo jih otroci, odrasli, vegani, celo športniki prisegajo nanje, saj imajo izjemno visoko energijsko vrednost. Pa veste, kako varno jih je uživati?

Dreamstime
Kljub nevarnostim, ki jih arašidi predstavljajo alergikom, so odličen vir beljakovin in zdravih maščob ter vitamina E.

Če nekoč nismo kaj prida posegali po oreških, je danes predvsem moderno imeti na delovni mizi ali pa na čajni mizici zavojček oreškov. Že pest oreškov v jogurtu ali pa celo samih naj bi nam zagotovila energijo za nekaj ur. Drugače je seveda s preganjanjem lakote. Koliko pa sicer veste o arašidih?

Rastejo podobno kot krompir

Arašidi se v nasprotju z drugimi oreški kopljejo iz zemlje kot gomolji. Pravzaprav gre za stročnico, ki je sorodnica nam poznanega fižola in graha, pa tudi soje in boba. Arašidi vsebujejo številna zdravilna hranila, zaradi česar jih uvrščamo med  zdrava živila, ne pozabimo tudi omeniti, da vsebujejo ogromno zdravju prijaznih nenasičenih maščob. Teh je v 100 gramih 49 gramov. Izpostaviti je treba izjemno bogastvo antioksidantov, vsebnost teh se lahko kosa s sadjem. A kljub številnim koristnim dejavnikom arašidi mnogim povzročajo alergijske reakcije.

Dreamstime
Ker arašide pogosto gojijo na površinah, ki jih želijo očistiti pesticidov, pri ljudeh povzročajo tudi hude reakcije oziroma alergije.

Študija, opravljena na Univerzi Purdue, je dokazala, da redno uživanje arašidov znižuje krvni tlak, in sicer zaradi vsebnosti arginina, ki širi žile in posledično povečuje pretok krvi ter znižuje arterijski krvni tlak.

Zakaj alergija?

Glede na izjemno močne alergijske reakcije, ki jih lahko povzročijo arašidi, je torej ta vrsta oreškov lahko tudi nevarno živilo; gre za eno najpogostejših alergij na hrano, znani so celo smrtni primeri. Nekaterim lahko alergijsko reakcijo izzove že rokovanje z nekom, ki je jedel smoki, ali poljub z nekom, ki je jedel arašide. Zakaj? Ne pozabimo, da gre za podzemne gomolje, ki jih pogosto sadijo na površinah, ki jih želijo očistiti pesticidov. In arašidi služijo kot tako imenovani »čistilci zemlje«, torej je razumljivo, od kod tako hude reakcije. Število alergičnih močno narašča, prav tako pa narašča število izdelkov, ki vsebujejo sledi arašidov. Te najdemo v sladoledu, kjer jih uporabljajo kot aromo, v marinadah, piškotih, sladkarijah, prigrizkih in še bi lahko naštevali. Pogosta je tudi uporaba arašidovega olja, sploh v azijskih restavracijah, zato morajo biti alergiki izjemno previdni.

Sicer izjemno koristni

Za vse tiste, ki jih lahko jedo, naj omenimo, da so izjemno bogati s folno kislino, ki skrbi za pravilno delovanje možganov in zdrav razvoj zarodka. So pomembne vir beljakovin in, kot že omenjeno, maščob ter vitamina E. Študija s harvardske univerze je pokazala, da dnevno uživanje arašidov podaljšuje življenjsko dobo, zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni in srčnih bolezni, preprečevalo naj bi tudi debelost. In tudi če uživamo pražene in soljene arašide (ki so manj zdravi kot naravni), še vedno vsebujejo trikrat manj soli kot slane prestice.